World Brain Day 2024

World Brain Day 2024
22 juli, 2024
Landelijk

Op 22 juli 2024 is het World Brain Day. Een jaarlijks terugkerende dag, geïnitieerd door de World Federation of Neurology (WFN) in samenwerking met de zes WFN-regio’s, waarop aandacht wordt besteed aan het brein. Dit jaar staan breingezondheid en preventieve maatregelen centraal. De organisatie wil mensen bewuster maken van het feit dat zorgen voor je hersenen ontzettend belangrijk is. Ook besteedt de organisatie aandacht aan het voorkomen van hersenaandoeningen.

Neurologische aandoeningen en preventie

Wereldwijd hebben neurologische aandoeningen een grote impact op de gezondheid van mensen. Beroertes, migraine, Alzheimer, meningitis en epilepsie hebben een grote impact op vele levens. Een aantal gezonde levensjaren gaat verloren door deze aandoeningen. Gelukkig is een groot deel van deze gevallen te voorkomen. Om dit voor elkaar te krijgen, staat de WFN dit jaar stil bij alle preventieve maatregelen die er kunnen worden genomen.

Breingezondheid is belangrijk

Het is belangrijk om je hersenen gezond te houden. Het brein regelt alles wat we doen. Van denken en bewegen tot voelen en onthouden. Als de hersenen gezond zijn, heb je hier zelf profijt van. De breingezondheid in de gaten houden, behoort bij de primaire preventieve maatregelen waar de World Federation of Neurology aandacht aan besteedt. Het voorkomen van het ontstaan van ziekten wil de organisatie realiseren door onder andere:

  • Het verstrekken van informatie over risico’s;
  • Het uitvoeren van interventies;
  • Het aanbieden van voedingssupplementen;
  • Het bevorderen van mond- en tandhygiëne.

Vroege opsporing van ziekten

Ook is er aandacht voor secundaire preventie. Deze preventie benadrukt vroege opsporing om de gezondheidsuitkomsten te verbeteren. Deze vorm van preventie richt zicht op:

  • Het opsporen van ziekten in een vroeg stadium;
  • Het voorkomen van aangeboren afwijkingen;
  • Het toepassen van bewezen medicatie in vroege stadiums van ziekten.

 

Wij steunen het initiatief World Brain Day van harte. We zijn blij dat er een dag is waarop wordt stilgestaan bij de impact van de hersenen, en dit jaar specifiek bij breingezondheid en de preventiemogelijkheden.

Wil je meer weten over deze dag? Bezoek de website van de World Federation of Neurology voor meer informatie over deze dag: https://wfneurology.org/world-brain-day-2024 (de informatie is in het Engels).