In regio Noord zijn er verschillende lotgenotengroepen en trefpunten actief. Deze worden geleidt door enthousiaste vrijwilligers, die zelf ook hersenletsel hebben of een naaste hebben met hersenletsel. Om onze groepen beter te leren kennen, zullen we vanuit onze regio regelmatig een interview met deze vrijwilligers plaatsen. Deze keer zijn Rita en Erna aan de beurt. Twee vrolijke en enthousiaste vrijwilligers van de patiëntenvereniging, die sinds 2023 een lotgenotengroep leiden in de stad Groningen. Ondanks dat ze nog niet zolang een groep leiden, staan ze nu al bekend om het afwisselende en interessante programma wat ze elke bijeenkomst weer aan hun bezoekers weten te bieden. Het is een goed bezochte groep met opvallend veel positieve reacties van hun bezoekers.
Bij deze stellen ze zich graag aan jullie voor.
1 Wie zijn jullie?
Wij zijn Erna 64 jaar en Rita 54 jaar. Beiden hebben we hersenletsel, Rita heeft 2 x een CVA gehad en Erna een meningitis, encefalitis, een sepsis en een septische shock. We komen beiden uit de zorg. We hebben elkaar ontmoet tijdens de 1e bijeenkomst van Hersenz.
2 Welke lotgenotengroep leiden jullie? En sinds wanneer?
Sinds januari 2024 leiden we de groep NAH Noord. We hebben 5 x per jaar een bijeenkomst, de oneven maanden en dan de 1e zaterdag. Behalve in de maand juli, dan hebben we vakantie, dus januari, maart, mei, september, en november.
3 Hoe zijn jullie zelf in aanraking gekomen met de patiëntenvereniging?
Via vrijwilliger Jennette Mooibroek ben ik (Erna) geattendeerd op de lotgenotengroep, De keer erna is Rita ook meegegaan. Daarna bleven we komen en zijn we direct lid geworden van de patiëntenvereniging.
4 Waarom hebben jullie ervoor gekozen om een lotgenotengroep te gaan leiden?
We kwamen al een paar jaar bij de lotgenotengroep, we vonden daar zoveel (h)erkenning en het is zo fijn om samen met lotgenoten te zijn, we vonden het een warm bad. Toen de vorige leiders er mee gingen stoppen hebben wij het overgenomen, met zijn tweeën vullen we elkaar bijna volledig aan . Het zou toch jammer zijn dat de groep zou ophouden. Het is nieuw voor ons en we staan open voor leuke ideeën.
5 Wat voor mensen komen er bij jullie op de groep?
Er komen natuurlijk mensen met hersenletsel, maar ook een aantal mantelzorgers. We hebben een vrij `jonge` groep, de geschatte leeftijden liggen tussen de 40 en 70 jaar. De meesten hebben pas een aantal jaren hersenletsel.
6 Wat doen jullie zoal in de groep?
Wij zijn nog maar net gestart, wij proberen om en om een spreker/presentatie te hebben en om en om gewoon gezellig samenzijn en met elkaar dingen te bespreken. Het belangrijkste vinden wij dat de mensen die er komen zich prettig voelen met elkaar en ook uitleg te vragen/geven.
7 Wat maakt de lotgenotengroep voor jullie zo bijzonder?
Er zijn veel verschillende mensen, maar wat het bijzonder maakt is de herkenbaarheid, verbondenheid met elkaar. De saamhorigheid en het delen van elkaars ervaringen.
Lijkt het je ook fijn om een keer deze groep of een andere lotgenotengroep te bezoeken? Kijk dan in onze agenda voor de actuele data en locaties van de verschillende groepen. Bij deze ook onze hartelijke dank aan Erna en Rita voor hun medewerking aan dit interview en al het werk wat jullie voor de vereniging doen. Zonder onze vrijwilligers kan de patiëntenvereniging niet bestaan en we zijn daarom ook erg blij met de inzet van onze vrijwilligers!