Update van project TRUSTroke: het gebruik van AI om beroerteprognoses te voorspellen

Update van project TRUSTroke: het gebruik van AI om beroerteprognoses te voorspellen
14 april, 2025
Landelijk

In het kader van Brain Awareness Week in maart delen we verschillende internationale projecten vanuit onze samenwerking met SAFE, de Stroke Alliance for Europe. Ditmaal delen we een update over het TRUSTroke-project, waar eerder een artikel over verscheen. Dit project onderzoekt het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om het leven na een beroerte te voorspellen en verbeteren.

TRUSTroke logo

Momenteel is het vermogen om mogelijke toekomstige complicaties te voorspellen die kunnen leiden tot heropnames in het ziekenhuis na een beroerte beperkt. Als reactie hierop ontwikkelt het door de EU Horizon gefinancierde onderzoeksproject TRUSTroke een geavanceerde technologie met behulp van Kunstmatige Intelligentie (AI), die zorgprofessionals moet helpen zowel de korte- als langetermijnprognoses van een ischemische beroerte te voorspellen.

Met deze voorspellingen wil TRUSTroke waardevolle inzichten bieden die zorgprofessionals en patiënten in staat stellen beter geïnformeerde beslissingen te nemen over beroertezorg en herstel. Deze voorspellingen kunnen op maat gemaakte behandelplannen en revalidatiestrategieën ondersteunen, wat uiteindelijk leidt tot betere uitkomsten voor patiënten en een hogere kwaliteit van leven.

Als onderdeel van de opleveringen van het project, werkt een onderzoeksteam naar de Patiëntervaring (PX) samen met beroerte-overlevenden uit ziekenhuizen in drie Europese landen. Ze verzamelen inzichten over de uitdagingen waarmee patiënten en zorgverleners na een beroerte te maken hebben en werken aan de optimalisatie van Nora, een gezondheidsapp, die zich zal ontwikkelen tot een toekomstig TRUSTroke-platform op basis van de geïdentificeerde behoeften.

De app helpt hen in contact te blijven met zorgprofessionals en maakt follow-up mogelijk via vragenlijsten over hun leven na de beroerte. Door hun eigen gezondheid in de loop van de tijd te volgen, krijgen beroerte-overlevenden een duidelijker beeld van hun vooruitgang, terwijl zorgprofessionals beter inzicht krijgen in hun herstel. “Omdat deze app is ontwikkeld met input van beroerte-overlevenden, is de app ontworpen om eenvoudig en toegankelijk te zijn,” legt Carolina Lauzen, UX Designer bij Nacar Design, uit. “De app zal patiënten helpen om hun behandelplannen te volgen en doktersbezoeken effectiever te maken door een duidelijk overzicht van de vooruitgang te bieden.

Arlene Wilkie, Directeur-Generaal van de Stroke Alliance for Europe, zegt: “Een van de grootste zorgen voor beroerte-overlevenden is niet weten wat er in de toekomst zal gebeuren. Deze nieuwe technologie, ontwikkeld met hun input, zal zorgprofessionals en beroerte-overlevenden helpen om samen te werken aan langetermijnherstelplannen.”

Blijf het project volgen

Omdat het TRUSTroke-project enorm waardevol is, deelden we hier eerder al meer over. Wil je meer weten over het project en de app? Bekijk dan de video (ondertiteling via YouTube beschikbaar) of bezoek de TRUSTroke-website. Je kunt ook contact opnemen met research@safestroke.eu voor meer informatie. Blijf het project volgen en ben als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen naar het gebruik van kunstmatige intelligentie om beroerteprognoses te voorspellen en beroertezorg te verbeteren. 

Het TRUSTroke-project wordt ondersteund door het Horizon Europa-programma van de EU onder subsidieovereenkomstnummer 101080564.

EU logo