Update over project ANGIE

Update over project ANGIE
28 oktober, 2024
Landelijk

Eerder dit jaar deelden we informatie over onderzoeksproject ANGIE. Een project dat wordt gefinancierd door de EU en als doel heeft micro-robots te ontwikkelen. Hierdoor kan er op een innovatieve manier worden gezocht naar bloedstolsels in de hersenen en deze op te lossen. Op deze manier kunnen ischemische beroertes en ernstige hersenschade worden beperkt, omdat de bloedstolsels sneller worden behandeld. Over project ANGIE is nu een update.

Minuscule oplosbare microrobot voor in de bloedbaan

Op dit moment wordt een ischemische beroerte vaak behandeld met het geneesmiddel rtPA, dat bloedstolsels helpt oplossen. Dit middel moet echter in grote doses worden toegediend. Het risico op ernstige bijwerkingen wordt hierdoor verhoogd. Dit komt doordat het geneesmiddel zich door het hele lichaam kan verspreiden voor het de bloedklonter bereikt.

In het ANGIE-project ontwikkelde een groep Europese onderzoekers, onder leiding van hoofdonderzoeker professor Salvador Panè, een minuscule oplosbare microrobot die door de bloedbaan kan worden geleid met behulp van externe magnetische velden. De baanbrekende technologie voerde het medicijn door ingewikkelde hersenvaten om de geblokkeerde slagader te bereiken, waarbij het in hoge concentratie precies daar werd toegediend waar het nodig was.

Belangrijke sprong in de toediening van medicatie

“Onze microrobots betekenen een belangrijke sprong voorwaarts in het gericht toedienen van medicijnen. Deze innovatie verbetert niet alleen de veiligheid en effectiviteit van behandelingen voor beroertes, maar opent ook mogelijkheden voor andere therapieën die voorheen onbereikbaar waren,” zegt professor Panè.

Deze doorbraak kan de manier veranderen waarop beroertes worden behandeld. De behandelingen kunnen veiliger en preciezer worden gemaakt, waardoor meer patiënten kunnen herstellen met minder langetermijnproblemen. Het is een mooie stap voorwaarts in de strijd tegen beroertes en biedt hoop voor miljoenen mensen wereldwijd.

Arlene Wilkie, directeur-generaal van The Stroke Alliance for Europe zegt: “We zijn enthousiast over het ANGIE-project. Ook kijken we ernaar uit dat deze geavanceerde technologie de spoedeisende zorg bij beroertes zal transformeren en uiteindelijk de resultaten voor patiënten in de komende jaren zal verbeteren.” 

Het project is gefinancierd door het Horizon 2020 programma voor onderzoek en innovatie van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nummer 952152.

Voor meer informatie over de update rondom project ANGIE kun je contact opnemen met research@safestroke.eu of de ANGIE-website bezoeken: www.h2020-angie.eu.

update project angie