Project ANGIE

Project ANGIE
6 mei, 2024
Landelijk

Project ANGIE is een onderzoeksproject dat wordt gefinancierd door de EU. De onderzoekers hebben als doel om micro-robots te ontwikkelen. Deze moeten gerichte medicijnafgifte realiseren om bloedstolsels op te lossen bij de behandeling van acute beroertes.

Het doel is dat dit een aanvullend type medische ingreep wordt om bloedstolsels te verwijderen bij ischemische beroertes. Bij deze beroertes blokkeren stolsels de bloedstroom naar de hersenen, wat ernstige en potentieel onomkeerbare schade veroorzaakt. Het gericht afleveren van medicijnen op de plaats waar ze nodig zijn, kan het risico op systemische, langdurige schade aanzienlijk verminderen, terwijl deze blokkades snel worden opgelost en de bloedstroom wordt hersteld.

3D-geprinte reconstructies binnen project ANGIE

Als onderdeel van het project ontwikkelde het onderzoeksteam 3D-geprinte reconstructies van de hersenvaten van hun patiënten op basis van MRI-scans. Dit om ervoor te zorgen dat de ANGIE-medicijnafgifte onder realistische omstandigheden plaatsvond. De 3D-modelleringstechnologie betekent dat de modellen nauwkeurig de complexe vasculaire systemen van de hersenen kunnen repliceren en echte bloedsomlopen kunnen simuleren.

De erkenning van de nauwkeurigheid van hun 3D-modellen van de hersenen in de medische gemeenschap, betekent dat ze nu beschikbaar worden gesteld voor educatieve doeleinden. Hierdoor ontstaat een realistische en veilige omgeving voor artsen die beroertes behandelen om hun vaardigheden aan te scherpen. Ook wordt het zo mogelijk om eerdere en uitgebreidere training te volgen. Uiteindelijk betekent deze vooruitgang dat meer patiënten toegang zouden kunnen hebben tot meer levensreddende procedures. Hiermee kunnen ze hun kansen op een succesvolle beroertebestrijding verbeteren.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met research@safestroke.eu of de ANGIE-website bezoeken: www.h2020-angie.eu.

Het project heeft financiering ontvangen van het Horizon 2020-onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie onder subsidieovereenkomstnummer 952152.