Onze sprankelende vrijwilligers van de lotgenotengroep in Burgum

Onze sprankelende vrijwilligers van de lotgenotengroep in Burgum
20 september, 2024
Groningen & Drenthe

In regio Noord zijn er verschillende lotgenotengroepen en trefpunten actief. Deze worden geleidt door enthousiaste vrijwilligers, die zelf ook hersenletsel hebben of een naaste hebben met hersenletsel. Om onze groepen en de vrijwilligers, die deze leiden beter te leren kennen, zullen we vanuit onze regio regelmatig een interview met deze vrijwilligers plaatsen. Deze maand zijn onze Friezinnen Jacqueline en Rommy aan de beurt. Twee sprankelende en vrolijke dames, die elke keer weer een inspirerende ochtend met lotgenoten weten neer te zetten. Samen leiden ze de lotgenotengroep in Burgum.

1 Wie zijn jullie?

Rommy: Mijn naam is Rommy Schat, alleenstaande vrouw van 54 jaar en moeder van drie kinderen in de leeftijd van 21-19-14 jaar. Ik woon met mijn drie kinderen in het mooie dorp Burgum en heb een fijne lat-relatie met een lieve man.

Jacqueline: Mijn naam is Jacqueline Werkhoven, jonge vrouw van 44 jaar. Moeder van drie jongens, 8 jaar, 15 jaar en 27 jaar. De laatste heeft net als mij NAH.

 

2 Welke lotgenotengroep leiden jullie? En sinds wanneer?

Rommy: In het voorjaar van 2022 kwam ik op het idee, om een lotgenoten groep NAH in Burgum te starten. Na wat voorbereidingen en berichten op social media te plaatsen, werd een groep gevormd en kon de groep in september van start gaan. Marco en ik hebben het eerste jaar samen de groep begeleid en we hebben er met de groep, waardevolle bijeenkomsten van gemaakt. Nadat Marco ermee gestopt is, doe ik samen met Jacqueline de lotgenoten groep Burgum, om zo samen vele bijeenkomsten te kunnen organiseren.

Jacqueline: Sinds begin dit jaar ben ik ingestapt bij Lotgenoten groep Burgum. Hiervoor begeleidde ik samen met Paul een Post-Covid groep in Wezep. Deze groep is in februari dit jaar omgezet naar een lotgenoten groep. Ik heb mijn stokje overgedragen aan een ander. Gezien de afstand te groot is en ik mijn tijd effectiever wil gebruiken.

 

3 Hoe zijn jullie zelf in aanraking gekomen met de patiëntenvereniging?

Rommy: Via NAH-Zorg Oentsjerk ben ik met de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl in aanraking gekomen. Vanaf 2014 heb ik vele bijeenkomsten bezocht en ben ik een keer mee geweest, samen met mijn toenmalige partner, naar een NAH partner weekend in Schoorl. Dit was een informatief weekend en ik kreeg in de gaten, dat ik in mijn herstel vele obstakels zou moeten overwinnen. Dat is ook de reden dat ik de afgelopen jaren met het zelfmanagement weekend van de patiëntenvereniging ben mee geweest. Deze weekenden zijn confronterend, maar zeer waardevol en voor mij een vooruitgang in mijn NAH. In de toekomst wil ik graag ambassadeur van de patiëntenvereniging worden, zodat ik meer kennis en een nog grotere bijdrage aan de patiëntenvereniging kan bijdragen.

Jacqueline: Ik ben via en bericht op Facebook met Jennette (ex-voorzitter van de regio en vrijwilliger) in contact gekomen met Hersenletsel.nl. Hier toen verder niet veel mee gedaan. Totdat het in 2022 nogmaals op mijn pad kwam. Ik heb toen een ambassadeur opleiding bij Regio Oost gedaan. Super leerzaam en een eye opener voor mij.

 

4 Waarom hebben jullie ervoor gekozen om een lotgenotengroep te gaan leiden?

Jacqueline: Ik vind het leuk en waardevol om mensen te inspireren, te motiveren en het zelfvertrouwen weer te laten groeien. Door mijn persoonlijke lange zoektocht en ervaringen ben ik van mening dat het anders kan. Mogelijkheden en kansen zien, gevoelens delen en samen het allermooiste eruit te halen. En makkelijk “hoeft “het niet te zijn. Simpel kan het soms wel. Zo hebben we een prachtig moodboard gemaakt in Burgum. Door de creativiteit gebeurt er zoveel meer 😊.

 

5 Wat voor mensen komen er bij jullie op de groep? 

Rommy: Onze lotgenoten groep bestaat ongeveer uit 9 personen. Bij iedere bijeenkomst hangt het ervan af of de hele groep aanwezig kan zijn. De leeftijd van onze groep varieert van ongeveer 34 t/m 77 jaar. Mensen met verschillende achtergronden en redenen welke bij de lotgenoten groep komen. Bijv. kort geleden dat er NAH is ontstaan, NAH en nog actief in het arbeidsleven, alleenstaanden met NAH, echtpaar (waarvan de partner NAH), moeder en dochter (dochter NAH), vader met NAH met jonge kinderen, moeder met NAH met jonge kinderen, na pensioen NAH gekregen, al een jarenlang traject achter de rug en NAH op jonge leeftijd.

Jacqueline: Het is een diversiteit aan mensen, een ieder met een eigen verhaal. Dit maakt het persoonlijk, diepgaand en wat de kracht is, vind ik, dat er zoveel herkenningspunten zijn. In Wezep is er ook veel diversiteit. Moeder met 2 kinderen, een zelfstandige onderneemster, zakenman die meer dan 40 uur werkt, alleenstaande vrouw. Wat het zo prachtige maakte de eerste keer, is dat er eenheid mocht zijn!

 

6 Wat doen jullie zoal in de groep?

Rommy: Er is vaak veel gespreksstof in de groep en de groep gaat zeer respectvol met elkaar om. De gesprekken lopen vaak vanzelf en een ieder kan zijn of haar inbreng geven. Soms wordt er een spreker uitgenodigd. Frank de Boer van NAH-Zorg uit Oentsjerk kwam bijv. een keer uitleg geven over wat zij lotgenoten kunnen bieden. Hersenz is geweest en heeft over hun behandel programma verteld. We hebben ook een keer een gespreksochtend gehad. Deze ochtend had een thema: Rouw en Verdriet. N.a.v een gedicht kon een ieder voorbeelden geven over hun verloop van het hebben van NAH. De laatste keer hebben we een moodboard gemaakt. Door het bladeren in tijdschriften en het scheuren/knippen van woorden en plaatjes en dit op te plakken, kwam er een erg mooi persoonlijk moodboard op tafel te liggen. Velen waren verrast dat de uitkomst van het moodboard, zo erg op hun persoonlijk leven lijkt.

Jacqueline: We hebben verschillende thema’s die besproken zijn, we gaan creatief aan de slag met wat er ontstaat. We nodigen gasten met verschillende onderwerpen. Door elkaar te laten zijn in de kwaliteit die ze hebben, levert het elke keer weer iets op 😊 .

 

7 Wat is jullie het meest bijgebleven in de groep?

Jacqueline: Wat mij het meeste bij blijft uit de groep, die ik hiervoor in Wezep geleidt heb, is dat ik mensen zie veranderen. In het proces van acceptatie en rouw en verlies, dat er nieuwe paden ontstaan. Wat duidelijk zichtbaar is in hun hele persoonlijke uitstraling. Daar word ik blij en enthousiast van. Ik heb jaren gerouwd met weinig ondersteuning of niet de juiste ondersteuning. Nu ik in de bloei van mijn leven sta, met NAH wil ik het van de daken schreeuwen en mensen een hand aanreiken om nooit op te geven. Terug is geen optie, dat mag een plek krijgen, maar vooruit daar is iets moois dat op je wacht. Het is aan een ieder wat je er mee doet!

 

8  Wat maakt de lotgenotengroep voor jullie zo bijzonder?

Rommy: Het lotgenoten contact is zeer bijzonder en waardevol voor mij. Mijn NAH heb ik nu al meer dan 12 jaren en ik weet er steeds meer grip op te krijgen. Door met elkaar over NAH in gesprek te zijn, kun je elkaar hulp geven en samen naar oplossingen kijken. Een ieder kan zijn eigen ervaringen delen. Mensen geven elkaar tips om het leven aangenamer te maken, door bv jezelf zoveel mogelijk aan te passen en de lat niet te hoog te leggen. Verder hoor ik van de bezoekers van de lotgenoten groep, dat zij het erg waardevol vinden, dus gaan wij er met veel plezier mee door.

Jacqueline: Het maakt het bijzonder voor mij, dat je niet de enige bent. In je naaste omgeving en in de reguliere zorg zijn de lijnen soms ver van elkaar verwijderd. Hier in de lotgenoten groep is er voor mij een speciaal level waarin je elkaar  ‘beter’ begrijpt. Je hebt een dag vol passie en energie en dan opeens is het weg……dat kan, maar velen begrijpen het niet!

Reacties van de groep na mijn laatste keer in de post covid groep in Wezep:

  • Jij voelt dat wat goed is, goed is en deze keuze zal dat ook zijn. Heel fijn dat we een tijdje samen mochten opgaan. Ik heb van je genoten en geleerd.
  • Jammer dat je stopt en je hebt gevoeld dat het goed is. Dank voor alles wat je gegeven hebt aan ons. Voor de hoop, moed, en wijsheid die je deelde.

Nu ik dit deel en een stukje lees wat ik van de andere groep terug gekregen heb, is dat er voor mij een rode draad in zit. Ik vind het belangrijp om mensen te verbinden met hun eigen gevoel. Dat is voor velen een wereld van verschil. Misschien voor het krijgen van NAH nog niet eens bereikt! Ik heb zelf mogen ervaren en heb hier mijn eigen bedrijf van gemaakt. Ik heb een paar jaar terug opgeschreven: ‘ik wil het onderste boven hebben’. En zo is het ook gebeurt, prachtige reis, met vallen en opstaan. Ik heb veel meer mijn gevoel terug en voel me verbonden met mijn lichaam. Dit kan zowel positief zijn als pijnlijk. Maar ook zo leerzaam en inspirerend voor anderen. Het is niet alleen het rationele, het is ook je voeding, je emoties, je fysieke lichaam, je spirituele energie. Ik kan wel dansen, als ik het deel. Samengevat is het de lifestyle in de breedste zin.

 

Lijkt het je ook fijn om een keer deze groep of een andere lotgenotengroep te bezoeken? Kijk dan in onze agenda voor de actuele data en locaties van de verschillende groepen. De Lotgenoten groep NAH in Burgum is de derde woensdag van de maand in september, november, februari, april en juni. Om technische reden zijn een aantal van de groepen in Friesland op de website onder het kopje van de regio Groningen & Drenthe geplaatst. Dat is op dit moment nog niet op te lossen, maar vind je de juiste groep niet in de agenda van Friesland, dan staat deze waarschijnlijk bij Groningen & Drenthe.

Bij deze ook onze hartelijke dank aan Rommy en Jacqueline voor hun medewerking aan dit interview en al het werk wat jullie voor de vereniging doen. Zonder onze vrijwilligers kan de patiëntenvereniging niet bestaan en we zijn daarom ook erg blij met de inzet van onze vrijwilligers!