Eerder publiceerden we een artikel met een update over project ANGIE. Vandaag delen we, ook weer in het kader van World Stroke Day 2024, met jullie graag meer over het onderzoeksproject PRESTIGE-AF. Bij dit onderzoek werd er gefocust op een complexe onderzoeksvraag. Wat die vraag is? Moeten overlevenden van een beroerte met atriumfibrillatie die een beroerte hebben gehad als gevolg van een bloeding in de hersenen, bloedverdunnende medicijnen krijgen?
Complex onderzoek zorgt voor een niet-gemakkelijke uitleg
Atriumfibrillatie is een hartaandoening die een onregelmatige hartslag veroorzaakt en het risico op een ernstige beroerte verhoogt. De onderzoeksvraag heeft impact op veel patiënten. Het antwoord erop zou namelijk de behandeling van beroertes voor veel patiënten kunnen beïnvloeden. Echter is de complexiteit van het onderzoek niet altijd gemakkelijk uit te leggen aan het publiek. Hier bedachten de onderzoekers een oplossing voor.
‘Escape the Clinic!’ tijdens onderzoeksproject PRESTIGE-AF
Het onderzoeksteam creëerde ‘Escape the Clinic’ om hun publiek te betrekken bij het onderzoek. Dit is een innovatieve pop-up ontsnappingsruimte die het makkelijker en leuker maakt om te leren over klinische onderzoeken. Deelnemers moesten tegen de klok racen om een patiënt in te schrijven voor een klinische trial. Tegelijkertijd leerden ze over het belang van trials, hoe ze werken en wat de mogelijke impact ervan is op de behandeling van beroertes.
De escape room was te zien van februari 2023 tot augustus 2024 op 12 evenementen in heel Europa. Ook op het Europese Life After Stroke Forum in Dublin was de escape room aanwezig. Op dit evenement namen meer dan 500 mensen deel aan deze ontsnappingsruimte.
Klinische onderzoeken zijn cruciaal voor nieuwe behandelingen
Het onderzoeksteam had natuurlijk niet zomaar de pop-up escape room bedacht. De onderzoekers van onderzoeksproject PRESTIGE-AF wilden namelijk een belangrijke boodschap meegeven bij deze ervaring. De kern van de ervaring was: klinische onderzoeken zijn cruciaal voor nieuwe behandelingen en uiteindelijk voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor mensen die een beroerte hebben overleefd.
“Ons doel met ‘Escape the Clinic’ was om complex beroerteonderzoek toegankelijk en boeiend te maken voor iedereen. Door gebruik te maken van een interactieve escape room konden we deelnemers niet alleen informeren over klinische trials, maar ook de cruciale rol benadrukken die onderzoek speelt bij het verbeteren van de zorg voor en de resultaten van beroertes,” aldus Harry Jenkins van het Imperial College in Londen.
“We hebben Escape the Clinic! georganiseerd op het European Life After Stroke Forum in Dublin in maart van dit jaar en het was een groot succes. Het trok overlevenden van een beroerte, academici en professionals uit de gezondheidszorg aan om op een echt interessante manier met onderzoek naar beroertes bezig te zijn. Door complexe onderzoeksconcepten toegankelijker te maken, kunnen we meer mensen met een beroerte inspireren om een actievere rol te spelen bij het vormgeven van de toekomst van hun zorg,” zei Arlene Wilkie, directeur-generaal van Stroke Alliance for Europe.
PRESTIGE-AF heeft financiering ontvangen van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst nr. 754517.