Hersenletsel.nl Podcast: voor patiënten en naasten

Hersenletsel.nl Podcast: voor patiënten en naasten
16 september, 2024
Landelijk

Al ruim een jaar hebben we een eigen podcastshow die je kunt beluisteren op Spotify en YouTube. Tijdens de Europese Dag van de Beroerte 2023 lanceerden we deze show. Op dit moment staan er al vier afleveringen van de Hersenletsel.nl Podcast online. We produceren deze podcast vanuit onze patiëntenvereniging voor iedereen met niet-aangeboren hersenletsel en diens naasten. Zo kun je op een moment dat het jou uitkomt luisteren naar afleveringen die maximaal een half uur duren. Het fijne van de afleveringen is dat je ze altijd kunt pauzeren en later verder kunt beluisteren. Als je even geen concentratie hebt of te moe bent om naar de gehele aflevering te luisteren, ga je gewoon op een ander moment weer verder.

Belangrijke rol van naasten in de revalidatie van patiënten met NAH

Aflevering 1 ‘Een vriendin kan geen moeder worden’ is een gesprek tussen acteur, cabaretier en schrijver Viggo Waas en directeur van onze patiëntenvereniging Monique Lindhout. Viggo vertelt over het moment in 2021 waarop hij een herseninfarct kreeg. Hij was aan het sporten met zijn personal trainer. Ineens werd hij duizelig en moest hij zitten. Viggo begon te trillen en had zijn lichaam niet onder controle. Zijn eerste gedachten waren: Dit is het. Ik ga dood. In deze aflevering vertelt Viggo verder over het belang van naasten bij niet-aangeboren hersenletsel.

Revalideren na een herseninfarct

Ook in aflevering 2 ‘Als je gewoon gaat liggen, gebeurt er niks’ zijn Viggo en Monique met elkaar in gesprek. Samen met beste vriend, cabaretier en acteur Peter Heerschop schreef Viggo het boek Infarct. In dit boek hebben de vrienden het over Viggo’s weg terug naar ‘zichzelf worden’ en hoe Peter zich voelde, terwijl hij zijn vriend zag vechten. In aflevering 2 vertelt Viggo onder meer over zijn revalidatietraject en hoe hij deze periode heeft ervaren.

Kwaadaardige en goedaardige hersentumor

Han Manders, voorzitter van de Hersentumor Contactgroep, spreekt in aflevering 3 ‘(over)Leven met een hersentumor’ met Astrid van den Bosch en Miranda Nes. Astrid heeft een Glioom, een kwaadaardige hersentumor. Miranda heeft een Meningeoom, een zogenoemde goedaardige hersentumor. De vrouwen vertellen over hoe het is om te (over)leven met een tumor in het hoofd en hoe het is om niet-aangeboren hersenletsel te hebben.

Rouw bij leven

De meest recente podcastaflevering is nummer 4: ‘Levend Verlies’. In deze aflevering gaat Monique in gesprek met Mascha Kamphuis. Zij kreeg een hersenbloeding die werd veroorzaakt door een hersentumor. De tumor had de grootte van een mandarijn. Na haar geslaagde operatie, kreeg Mascha te maken met niet-aangeboren hersenletsel. Hierdoor moet ze veel dingen laten. Ze ging van een heel actief persoon die veel stapte, sportte en afsprak met vriendinnen naar iemand die veel minder energie heeft. Daardoor rouwt ze om dingen die ze niet meer kan. Dit wordt ook wel levend verlies of levende rouw genoemd. Hoe je hier het beste mee kunt omgaan?

Op dit moment staan er opnames op de planning voor een podcastaflevering over spasticiteit als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. Heb jij een idee of input voor een volgende aflevering? Dat vinden we leuk! Stuur vooral een mail naar communicatie@hersenletsel.nl, dan kunnen we je idee meenemen voor volgende afleveringen.

 

Beluister de Hersenletsel.nl Podcast via Spotify

Beluister de Hersenletsel.nl Podcast via YouTube

 

Koop het nieuwste Hersenletsel Magazine in onze webwinkel.

Dit artikel verscheen eerder in Hersenletsel Magazine nr. 1 2024.