Hersenletsel nieuws juli

Hersenletsel nieuws juli
31 juli, 2023
Landelijk

Het is volop zomer, al laat het lekkere weer het af en toe afweten. Ook in deze zomermaanden is onze patiëntenvereniging zeer actief. Er zijn weer mooie nieuwsartikelen, blogposts en verhalen online verschenen. We snappen het dat de kans groot is dat je niet alle actualiteit mee hebt gekregen. Daarom hebben we voor jullie weer een mooi en compleet maandoverzicht gemaakt.

Landelijk nieuws 

Goede data landelijke lotgenotenbijeenkomsten

In het najaar organiseren we twee landelijke weekenden: het jongerenweekend en het zelfmanagement weekend. Ben jij erbij? Ontdek op welke data de weekenden plaatsvinden en meld je aan. 

Ouder Kind Dag 2023 Hersenstichting

Zaterdag 16 september is het weer tijd voor de jaarlijkse Ouder Kind Dag voor kinderen met een hersenaandoening in de leeftijd van 5 tot en met 16 jaar. Ouders, broers en zussen zijn welkom op deze dag met hun kind/broer/zus. Meld je aan en ervaar dit najaar een gezellige dag met het gezin.

Dreigend tekort medicijn Sirdalud afgewend

Gebruik je het medicijn Sirdalud? Blijf dan op de hoogte van de huidige ontwikkelingen over het tekort hiervan. Momenteel is RTL Nieuws bezig met een onderzoek naar het medicijn.

6 prikkelarme uitjes in Nederland

Wij hebben zes prikkelarme uitjes uitgelicht in dit artikel. Zo kun je er toch leuk op uit met je gezin, zonder dat er veel indrukken en prikkels op je afkomen.

Regionaal nieuws

Nieuws van de Hersentumor Contactgroep:

Overzicht van hulp o.a. gericht op jongeren met een hersentumor en hun naasten

Lotgenoten (en hun naasten) die jonger zijn van 40 en kanker hebben (gehad) kunnen terecht bij een speciaal platform. De website die we in dit artikel noemen staat vol informatie over kanker. Bovendien kun je hier lotgenoten ontmoeten.

Huisartsen moeten alerter zijn

RTL Nieuws schreef een artikel over huisartsen. Zij moeten namelijk alerter worden op de symptomen van een hersentumor, aangezien er vaak te laat alarm wordt geslagen. Alle bevindingen lees je in het artikel.

Nieuwe uitvraag NFK in kader Doneer Je Ervaring

We zijn weer op zoek naar kankerpatiënten die hun ervaring willen delen met Doneer Je Ervaring. Heb jij hier interesse in? Hopelijk wil jij de tijd nemen om de vragenlijst in de vullen. Deze kun je vinden bij het artikel.

Input gevraagd voor belangrijk onderzoek

In opdracht van de Hersenstichting voert de Vrije Universiteit Amsterdam een behoefteonderzoek uit. Dit onderzoek staat in het teken van klachten en belemmeringen die mensen met een hersenaandoening ervaren in het dagelijks leven. Vul de vragenlijst in en help mee met het onderzoek.

Regionaal nieuws – Regio Noord:

Zelfmanagementweekend Regio Noord

Hersenletsel.nl afdeling Regio Noord organiseert weer een weekend dat in het teken staat van zelfmanagement. Meld je aan – partners zijn zeker ook welkom – en ontmoet andere lotgenoten met niet-aangeboren hersenletsel.

Verslag van de boottocht Regio Noord op 22 juni 2023

Op donderdag 22 juni vertrok Regio Noord met een mooie, grote groep mensen vanuit Meppel op een boot. Hoe deze boottocht was? Dat lees je in het verslag dat op onze website staat.

Regionaal nieuws – Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht

Gezocht: deelnemers voor onderzoek naar visuele overprikkeling na NAH

Ben jij iemand met visuele overprikkelingsklachten na NAH? En woon je in Noord-Holland, Zuid-Holland of Utrecht? Doe dan mee aan een onderzoek dat wordt gedaan naar visuele overprikkeling na niet-aangeboren hersenletsel. Meer informatie hierover lees je in het artikel (waar je ook een aanmeldformulier vindt).

Regionaal nieuws – Zuid-Holland:

Vakantiemodus…

Onze afdeling in Zuid-Holland geniet enorm van de vakantie. Toch zitten de vrijwilligers niet stil! Lees in het artikel wat je binnenkort in je bus kunt verwachten als je in deze provincie woonachtig bent.

Regionaal nieuws – Gelderland:

NAH-trefpunt Velp

Alle informatie over NAH-trefpunt Velp kun je vinden op deze pagina. Zo weet je precies op welke dagen de koffie voor jou klaarstaat. 

NAH-trefpunt Arnhem

Alle informatie over NAH-trefpunt Arnhem (vaak ook bezocht door lotgenoten uit Velp) vind je op deze pagina. Ontdek op welke avonden je terechtkunt voor gezellige uurtjes met andere patiënten die NAH hebben.

NAH-trefpunt Wageningen

Iedere maand komt er een groep lotgenoten bij elkaar voor een prettige avond. Kom een keer langs en leer nieuwe mensen met niet-aangeboren hersenletsel kennen.

NAH-trefpunt Apeldoorn

In Apeldoorn is sinds kort ook een trefpunt voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel. Iedere maand komt er een groep in de ochtend samen voor gezellig lotgenotencontact.

NAH-trefpunt Huissen

Tevens in Huissen ben je welkom voor fijn lotgenotencontact. De data staan al vast. Meld je aan en leer lotgenoten met NAH kennen.

Regionaal nieuws – Noord-Brabant:

Nieuwe Mantelzorgbijeenkomsten Eindhoven

Voor naasten, partners, kinderen of ouders die zorgen voor hun dierbare met NAH zullen er bijeenkomsten worden georganiseerd. Meld je aan, zodat je vanaf 1 september aanwezig kunt zijn bij deze fijne momenten waarop je andere mantelzorgers ontmoet.

Regionaal nieuws – Limburg:

Onderzoek Universiteit Maastricht

De universiteit van Maastricht doet onderzoek naar het cognitief functioneren van hersenletsel. Voor dit onderzoek zijn zij op zoek naar mensen die willen meedoen. De deelname houdt in dat er een kennismakingsgesprek plaatsvindt, een week lang acht keer per dag korte vragenlijsten moeten worden ingevuld en achteraf nog een telefoongesprek wordt gevoerd. Interesse? Meld je dan aan!

Regionaal nieuws – Utrecht:

Het Jonge Brein: PraatPot-sessies

Behoefte aan lotgenotencontact? Voor jongvolwassenen tot 35 jaar die niet-aangeboren hersenletsel zijn worden er PraatPot-sessies georganiseerd. Laat weten dat je erbij bent, zodat we weten dat we je op de lijst kunnen zetten!

Blogposts juni

Ongemak en wachten

Vrouwen hebben het niet gemakkelijk. Er zijn tal van onzekerheden waar we mee moeten dealen. Zo ook vrouwonvriendelijk onderzoek waarover Monique jullie graag vertelt in haar blogpost van juli.

Ervaringsdeskundig

Belinda heeft al bijna tien jaar te maken met niet-aangeboren hersenletsel. Zij is dus al vele jaren een ervaringsdeskundige op dit gebied. In haar blogpost vertelt ze over wat NAH haar heeft gebracht en nog steeds brengt.

Hersenknetter: Cursus relativeren

Boomlange dierenarts Peter geeft ons deze maand een cursus relativeren (deel 1). Niet-aangeboren hersenletsel is natuurlijk ontzettend vervelend. Hopelijk kun je het toch wat meer relativeren na het lezen van deze (ontzettend herkenbare) blogpost!

De voor- en nadelen van fulltime moederschap

Kiona – blognaam KioNAH – neemt ons in dit blogartikel mee in haar leven van het fulltime moederschap met NAH. Waar loopt zij tegenaan als jonge moeder en wat gaat haar goed af?

Wetenschappelijke artikelen juni

Gezonde voeding na een herseninfarct

Voor eenieder is een gezonde leefstijl ontzettend belangrijk. Als je een herseninfarct hebt gehad, is deze vitale levensstijl extra belangrijk. In dit wetenschappelijke artikel lees je alles over wetenschappelijk dieetadvies van de American Heart Association.