Voor de meeste mensen is de zomervakantie weer achter de rug. Tijd om terug te keren naar het normale leven. Zeker in deze vakantieperiode snappen we dat je niet al het nieuws van onze patiëntenvereniging hebt kunnen volgen. Daarom bij deze weer een duidelijk overzicht van al het landelijk en regionale nieuws en blogposts.
Landelijk nieuws
Ben jij een jongere tussen de 18 en 35 jaar oud? Meld je dan aan voor het fantastische jaarlijkse jongerenweekend van Hersenletsel.nl! Er zijn nog een paar plaatsen over. Het jongerenweekend vindt plaats op 23 en 24 september en staat vooral in het teken van mooie gesprekken, voldoende rustmomenten en plezierig contact met andere lotgenoten.
Long COVID lotgenotencontact door landelijke bijeenkomsten
Hersenletsel.nl heeft in samenwerking met andere organisaties het patiëntenplatform PostCovid NL opgezet. Er zijn namelijk redelijk wat overeenkomsten tussen de cognitieve klachten van Long COVID en NAH. Heb jij Long COVID en behoefte aan lotgenotencontact? Kijk dan eens op dit platform, want er worden door heel het land en online lotgenotenbijeenkomsten georganiseerd.
5 toegankelijke pretparken in Nederland voor mensen met NAH
Wil jij een lekker dagje uit met je familie of vrienden en zouden jullie graag een pretpark willen bezoeken? Ontdek welke pretparken geschikt zijn als je niet-aangeboren hersenletsel hebt. Zo raak je minder overprikkeld en kun je genieten van een gezellige tijd met je gezelschap!
Regionaal nieuws
Hersentumor Contactgroep:
Ervaringsdeskundigen glioom en wakkere chirurgie gezocht
Om hersenchirurgie bij glioom-patiënten te optimaliseren, zijn nieuwe technieken ontzettend hard nodig. Deze technieken kunnen worden ontwikkeld, mede dankzij de betrokkenheid van patiënten. Daarom wordt er volop gezocht naar ervaringsdeskundigen glooi en wakkere chirurgie.
Interventies voor vermoeidheid en cognitieve problemen
Onderzoekers neuro-oncologie bij het hersentumor-centrum van het Amsterdam UMC gaven een presentatie over de interventies voor vermoeidheid en cognitieve problemen. Over deze presentatie lees je van alles in het bijbehorende artikel.
Regionaal nieuws – Gelderland:
Lotgenotencontactgroep in Wezep voor mensen met Long COVID
In samenwerking met PostCovid NL start er op de Veluwe in Wezep een lotgenotencontactgroep. Deze is speciaal bedoeld voor mensen met langdurige cognitieve klanten na het doormaken van een coronabesmetting. De tweewekelijkse bijeenkomsten zijn van september tot en met november op de maandagochtend. Er is telkens plek voor tien deelnemers.
Podcast over een vader met NAH
Rianne van der Molen maakte eind 2022 een podcast over haar vader Dirk. Hij werd in 1979 getroffen door niet-aangeboren hersenletsel bij een auto-ongeluk. Sindsdien heeft hij geen emoties meer en is zijn gedrag onberekenbaar. Wat betekent dit voor hun band? Het verhaal is online terug te luisteren.
Al geruime tijd komen er elke maand lotgenoten bij elkaar die te maken hebben met niet-aangeboren hersenletsel. Interesse in lotgenotencontact in deze omgeving? Meld je dan aan voor gezellige en prettige momenten met lotgenoten in Tiel.
Ontmoetingsmiddag voor naasten van mensen met NAH in Kampen
28 september vindt er een ontmoetingsmiddag plaats in Kampen. Deze middag is speciaal voor naasten van mensen met NAH. Geef je op en wissel ervaringen uit met andere “NAH’sten”.
Regionaal nieuws – Zuid-Holland:
Inspiratiedag Gouda – 25 jaar Hersenletsel-Afasiecentrum De Zellingen
30 september is er in Gouda een inspirerende bijeenkomst. Deze bijeenkomst is georganiseerd ter ere van het 25-jarig bestaan van het Hersenletsel-Afasiecentrum De Zellingen. Het programma voor deze dag is nu bekend.
Lotgenotencontact voor mensen met Post-COVID in Zwijndrecht
Vanaf eind september worden er zes bijeenkomsten georganiseerd in Zwijndrecht. Deze staan in het teken van lotgenotencontact voor mensen met Post-COVID. Meld je aan en leer anderen kennen die in een vergelijkbare situatie zitten.
Regionaal nieuws – Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland:
Onderzoek visuele overprikkeling na NAH
Onderzoekers van Universiteit Utrecht, Bartimeus en Koninklijke Visio doen onderzoek naar visuele overprikkeling na niet-aangeboren hersenletsel. Voor dit onderzoek zijn genoeg deelnemers noodzakelijk. Lees meer over het onderzoek en meld je aan bij interesse. Alleen met voldoende hulp van ervaringsdeskundigen kan het onderzoek juist worden uitgevoerd.
Blogposts
Blogger Monique vertelt in deze blogpost alles over de MilesWatch. Dit is een project dat zich richt op mensen met NAH en het monitoren van hun energielevel. Maar is zo’n horloge nou echt prettig en krijg je er goede inzichten door?
Dierenarts Peter Bracht kan dankzij zijn levenslust alles aan. Troostmuziek helpt wel ontzettend bij het verwerken van zijn niet-aangeboren hersenletsel en alles wat erbij komt kijken. Welke muziek hij het liefst hoort? Peter vertelt erover in deze blogpost.
Al ruim een jaar wachtte Belinda op een operatie. Ze wil graag een aparte kamer voor zichzelf, omdat ze zo snel overprikkeld raakt. Hoe de operatie verloopt en of een aparte kamer echt de oplossing is tegen overprikkeling? Belinda neemt jullie mee in haar ervaring in het ziekenhuis.
Hersenletsel.nl heeft er een nieuwe blogger bij. Vanaf nu kun je maandelijks lezen over Heleen Grinwis’ ervaringen met haar niet-aangeboren hersenletsel. Zij vertelt over haar jarenlange zoektocht naar het perfecte leven voor haar “nieuwe” leven met NAH.
Hersenknetter: Samen over de brug
Peter Bracht wandelde in coronatijd met lotgenoot Willem Philipsen door Rotterdam. Beide mannen waren betrekkelijk jong toen ze hersenknetter kregen. Terwijl ze over de Erasmusbrug lopen hebben ze het over van alles en nog wat. Hieruit blijkt maar weer hoe ontzettend fijn lotgenotencontact is.
Hersenknetter: Tijd voor een dansje
De levenslust van Peter Bracht overwint alles. Hij vertelt over de vrolijke jaren negentig en wat hij beleefde tijdens een feestje in het Rauwe Glasgow én in het mooie Utrecht. Ook lees je over Peters zwabberarmen tijdens zijn verjaardag als hij NAH heeft.