GEZOCHT: mensen die willen meewerken aan wetenschappelijk onderzoek naar hersenstimulatie

GEZOCHT: mensen die willen meewerken aan wetenschappelijk onderzoek naar hersenstimulatie
8 juli, 2021
Landelijk

Over het onderzoek

In dit onderzoek, dat officieel tDCS-CCAS: hersenstimulatie bij een ataxie of infarct in de kleine hersenen heet, willen de onderzoekers van het RadboudUMC achterhalen of hersenstimulatie kan helpen tegen cognitieve klachten bij patiënten met een aandoening van de kleine hersenen.

De cognitieve klachten die kunnen optreden zijn een gevolg van verstoorde verbindingen tussen de kleine hersenen en gebieden in de grote hersenen die betrokken zijn bij het verwerken van informatie en emotie. Eerder onderzoek heeft laten zien dat deze verbindingen kunnen worden verbeterd door het elektrisch stimuleren van de kleine hersenen.

Voor wie?

De onderzoekers zijn op zoek naar mensen van 16 jaar of ouder die:

  • een infarct hebben gehad in de kleine hersenen en ook cognitieve klachten hebben
  • een erfelijke ataxie hebben en ook cognitieve klachten hebben

Voorbeelden van cognitieve klachten zijn problemen met het denken en geheugen, maar ook een verminderde aandacht, concentratie en verhoogde prikkelbaarheid.

U kunt niet deelnemen aan het onderzoek als u:

  • metalen implantaten heeft in de buurt van de plaats waar de elektrodes geplakt worden
  • aandoeningen of ziekten heeft die kunnen verergeren als gevolg van stimulatie, bijvoorbeeld epilepsie of eczeem onder de elektroden
  • andere aandoeningen heeft waardoor u niet zelfstandig zonder hulp van anderen kunt functioneren
  • andere neurologische aandoeningen heeft
  • medicatie gebruikt welke effect heeft op uw zenuwstelsel
  • zwanger bent

Behandeling

In dit onderzoek worden deelnemers gedurende twee weken behandeld met elektrische stimulatie van de kleine hersenen. Dit houdt in dat de behandeling twee keer vijf dagen achtereen (maandag t/m vrijdag) gegeven zal worden. De helft van de deelnemers krijgt ‘echte stimulatie’ en de andere helft krijgt ‘schijn-stimulatie’, dit wordt door loting bepaald. Zowel de deelnemer als de onderzoeker weten niet of er ‘echte’ of ‘schijn-‘ stimulatie gegeven wordt. 

Voor en na de behandeling zullen we verschillende tests verrichten om te beoordelen of de cognitie verbeterd is. Daarnaast worden enkele vragenlijsten afgenomen en zal een kort lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Deze onderzoeken zullen na 6, 13, 26 en 52 weken herhaald worden.

Waar?

Het onderzoek vindt plaats in het Radboudumc in Nijmegen. Reis- en parkeerkosten zullen vergoed worden, en er is eventueel de mogelijkheid om gebruik te maken van een overnachting in het Radboudhotel.

Onderzoekers

Vragen en aanmelden

Als u interesse hebt om deel te nemen, of meer informatie wilt over het onderzoek, kunt u contact opnemen met Stacha Reumers, onderzoeker in opleiding:

E-mail: stacha.reumers@radboudumc.nl                             
Telefoonnummer: (024) 30 98 145

 

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay