Europese dag van de Beroerte | Aandacht voor het voorkómen van een beroerte: Controleer je pols!

Europese dag van de Beroerte | Aandacht voor het voorkómen van een beroerte: Controleer je pols!
11 mei, 2023
Landelijk

Het krijgen van een beroerte is een verwoestende gebeurtenis die elk jaar zo’n 40.000 Nederlanders treft. Na een beroerte wordt het leven van een patiënt en ook voor diens naasten nooit meer hetzelfde. Een beroerte is doodsoorzaak nummer vier en de belangrijkste oorzaak om invalide te raken. Onder 65-plussers is een beroerte zelfs doodsoorzaak nummer drie. Opsporen is makkelijk bereikbaar: controleer je pols!

Boezemfibrilleren als oorzaak van beroertes

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis. De hartslag is daarbij onbehandeld vaak snel en onregelmatig. Soms voelen mensen deze onregelmatige hartslag of hebben mensen er klachten van zoals hartkloppingen of benauwd zijn, maar soms ook niet. Deze aandoening is op zichzelf niet heel gevaarlijk voor het hart. Wel kan het ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Bij onbehandeld boezemfibrilleren kunnen er namelijk bloedstolsels in het hart ontstaan. Deze bloedstolsels kunnen een beroerte veroorzaken als ze uit het hart losschieten en in de hersenen terechtkomen.

Veel beroertes kunnen voorkomen worden, als onderliggende oorzaken eerder bekend en behandeld zouden worden

Helaas wordt boezemfibrilleren vaak ook pas ontdekt nadat iemand een beroerte heeft gehad. Daarom is het noodzakelijk om de onderliggende aandoeningen die het risico op een beroerte kunnen verhogen, vroegtijdig op te sporen en te behandelen. Nederland kent op dit moment onderzoeken om borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker op te sporen. Alleen voor beroerte bestaat zo’n onderzoek nog niet. De werkgroep Beroertepreventie is daarom een groot voorstander van het voorstel om een onderzoek in heel Nederland te doen om de vier grote risicofactoren voor een beroerte op te sporen. Het gaat dan om een jaarlijkse controle van bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en hartslag. Wij raden aan dit voor alle mensen ouder dan 65 jaar te doen. Daarmee kunnen veel ernstige beroertes worden voorkomen.

Zelfonderzoek om een beroerte te voorkomen

Mensen kunnen zelf stappen ondernemen om hun risico op een beroerte te verminderen. Door gezond te eten, voldoende te bewegen en niet te roken bijvoorbeeld. En door regelmatig hun eigen hartslag te controleren. Roep medische hulp in als deze steeds hoog of onregelmatig is. Hiermee kunnen mensen in een vroeg stadium helpen om bij zichzelf boezemfibrilleren te ontdekken. Door op de hoogte te blijven van de eigen gezondheid en door actie te ondernemen wanneer dat nodig is, kunnen mensen de regie over hun welzijn nemen en daarmee zelf beroertes helpen te voorkomen. Voel daarom regelmatig aan de pols de hartslag. Volg hierbij de hiernaast genoemde tips.

Zelf je/uw hartslag meten aan je/uw pols: hoe doe(t) je/u dat?

· ga ongeveer 10 minuten rustig zitten.
· leg 2 vingers op de binnenkant van je/uw pols.
· tel 30 seconden uw hartslag.
· verdubbel dit getal om je/uw hartslag per minuut te weten
· let op of je/uw hartslag regelmatig of onregelmatig is
· is je/uw hartslag onregelmatig en snel (meer dan 100 slagen per minuut), vertel het je/uw huisarts

Kortom, het voorkomen van beroertes is een belangrijk voor de gezondheid. Het vereist aandacht en actie van zowel patiënten, zorgverleners als beleidsmakers. We moeten mensen het belang laten inzien van het voorkomen van een beroerte. Door goed werkende programma’s om beroertes op te sporen en te behandelen. Zo kunnen we samenwerken om het aantal mensen dat getroffen wordt door een beroerte te verminderen.