Documentaire Hoofd vol hectiek

Documentaire Hoofd vol hectiek
23 februari, 2023
Landelijk

Eline Koffeman maakte de documentaire Hoofd vol hectiek, over verschillende mensen met niet aangeboren hersenletsel. Eline heeft zelf ook niet aangeboren hersenletsel en wil met deze docu meer bewustzijn creëren over niet aangeboren hersenletsel. Want hoe is het nou om met NAH te leven? Hoe krijg je niet aangeboren hersenletsel? En wat zijn de gevolgen? 

De impact van een hoofd vol hectiek

In deze docu spreekt Eline onder andere met Erik. Hij heeft 4 jaar geleden een ongeluk gehad. Na het ongeluk kreeg hij te horen dat hij hersenletsel had opgelopen. In eerste instantie was hij zich niet bewust van de impact die het op zijn leven zou hebben, maar nu is dat een ander verhaal. Door zijn niet aangeboren hersenletsel is hij nu werkloos en merkt hij dat hij minder goed met prikkels kan omgaan. 

Eline spreekt ook met Axel en Yvonne. Zij zijn al jaren getrouwd en nadat zij een huisje kochten in Frankrijk kregen zij een grote klap. Axel kwam in het ziekenhuis terecht en ging weer naar huis met niet aangeboren hersenletsel. Na trainingen te hebben gehad om te spreken kan hij nu helaas nog maar een paar woordjes zeggen. De communicatie met Yvonne gaat vaak erg goed en ook zijn familie en vrienden begrijpen de situatie. Toch hebben zij soms last van hoe de buitenwereld met het niet aangeboren hersenletsel van Axel omgaat. 

Ook Bryan leeft met niet aangeboren hersenletsel. Hij was op een gegeven moment enorm ziek, zelf dacht hij een ernstige griep had, maar het bleek NAH. Ook hij kan lastig omgaan met prikkels. Daarnaast heeft hij veel dingen opnieuw moeten leren. Hij had vroeger zijn eigen restaurant, maar na het ziek zijn wist hij niet eens meer hoe hij een ui moest snijden. 

Niet aangeboren hersenletsel

Naast de persoonlijke verhalen die deze mensen hebben gedeeld spreekt Eline ook met ergotherapeut Kristen. Zij legt uit wat hersenletsel eigenlijk is en waardoor het veroorzaakt wordt. Ook behandelt zij kort welke beperkingen kunnen ontstaan door NAH.  

Het leven van deze mensen heeft een drastische verandering doorgemaakt na het krijgen van een niet aangeboren hersenletsel. Velen hebben dingen opnieuw moeten leren en hadden fijne mensen om hen heen die hen daarbij geholpen hebben. Maar dit is niet hun hele verhaal. Dus wil jij meer weten over hoe zij hebben leren omgaan met NAH, hoe hun omgeving reageerde, wat ze nog steeds moeilijk vinden en vooral wat zij aan jou kunnen meegeven? Kijk dan nu hier de hele documentaireHoofd vol hectiek