Vandaag, woensdag 19 april, is het de tweede landelijke Dag van de Fietshelm. Door het hele land worden er vandaag activiteiten georganiseerd. Fietsers wordt benadrukt dat het dragen van een fietshelm ontzettend belangrijk is. Met een fietshelm op verkleint het risico op hersenletsel aanzienlijk met 36%. Dit betekent dat veel leed voorkomen kan worden bij een ongeluk. Betrokken organisaties willen met deze dag in 2030 het aantal hoofd- en hersenletsels als gevolgd van een fietsongeval met 20% verminderen. Iets wat patiëntenvereniging Hersenletsel.nl alleen maar kan aanmoedigen!
Stijgend aantal fietsslachtoffers met hersenletsel
De cijfers liegen er niet om. In de afgelopen tien jaar is het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel enorm gestegen. In de periode van 2013 tot 2022 steeg dit aantal met 40%. In 2022 kwamen in ons land 88.800 fietsers terecht op de Spoedeisende Hulp, waarvan 57.000 met ernstig letsel. Ruim 15.000 fietsers liepen hersenletsel op. Met een fietshelm op verlaagt elke fietser de kans op hoofdletsel 62%. Een van de redenen waarom deze landelijke themadag in het leven is geroepen. Het is namelijk belangrijk dat jong én oud weet wat het belang is van een fietshelm.
De stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) stelde prognoses over het aantal ernstige verkeersgewonden en -doden. De verwachting is dat tussen 2018 en 2040 het aantal ernstige verkeersgewonden bij eenzijdige ongevallen onder fietsers met 80%* zal toenemen. Voornamelijk de 65-plussers worden als belangrijke risicogroep aangemerkt, maar jongere fietsers lopen ook veel kans op een ongeluk met de fiets.
Hersenletsel door fietsongelukken
In ziekenhuizen komen vaker dan ooit patiënten met hersenletsel door fietsongelukken. Er ontstaan breuken, ernstige kneuzingen en bloedingen door het gebrek aan een fietshelm. Door het hersenletsel ontstaan er lichamelijke én ernstige onzichtbare klachten. Vaak hebben patiënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) last van vermoeidheid, geheugenproblemen, overprikkeling en concentratiestoornissen. Deze klachten belemmeren het dagelijks leven van de patiënten. Iets waar de meeste fietsers niet bij stilstaan als zij zonder helm op de fiets stappen.
Nederlanders zijn niet allemaal enthousiast over de helmplicht
Door alle verontrustende prognoses en cijfers werd er onderzoek gedaan naar het draagvlak voor een helmplicht. Momenteel is 42,7% van de Nederlanders is voorstander van een helmplicht op de e-bike, ten opzichte van 47% in 2021. En dit terwijl het aantal patiënten met niet-aangeboren hersenletsel door een fietsongeluk stijgt. De organisaties die de Dag van de Fietshelm organiseren willen helmgebruik op een positieve manier stimuleren. In Denemarken draagt één op de twee volwassenen al vrijwillig een helm. Iets wat een mooi doel is om te bereiken bij de fietsers in Nederland.
Hersenletsel.nl staat volledig achter de doelen van deze landelijke themadag en steunt deze actie van harte. We hopen dat na vandaag meer Nederlanders de stap maken naar het dragen van een fietshelm. Alleen samen kunnen we zorgen voor minder fietsslachtoffers met ernstig hersenletsel.
De Dag van de Fietshelm is een initiatief van:
Artsen voor Veilig Fietsen, HersenStrijdFonds, Hersenstichting, ANWB, Interpolis, VeiligheidNL, Veilig Verkeer Nederland en
Provincie Fryslân
* Meer informatie staat op www.dagvandefietshelm.nl.