Anouk | Tools die mij helpen

Anouk | Tools die mij helpen

Anouk is een creatieve dertiger die werkt in de reclame-industrie. Zij deelt elke maand een nieuw verhaal. Zo hoopt zij andere jonge mensen te helpen. In deze blogpost deelt ze over tools die haar helpen in het dagelijks leven.

In mijn blog schrijf ik weleens vaker over tools die helpen. En dat zijn dan vaak trucjes, tips en inzichten die ik inzet om mijn hoofd in balans te houden. Maar er zijn ook wat echte tools die ik gebruik en mij helpen. Deze deel ik graag met jullie.

Tools die helpen: apps

Finch

Mijn favoriet op het moment is de app Finch. Finch is een soort to do/ mental health tamagotchi. Je krijgt een baby pinguïn die je moet verzorgen door voor jezelf te zorgen. Je maakt samen met de app een lijst met taken die je op een dag wil doen. Die taken variëren van uit bed komen tot 15 minuten buiten wandelen. En bij het doen van de taken krijg je muntjes waarmee je kleertjes en items voor je pinguïn kan kopen. Op deze manier word je dubbel beloond door goed voor jezelf te zorgen. Maar dat is niet alles. De app (zelfs de gratis versie) heeft ook hele fijne ademhalingsoefeningen en oefeningen die je helpen weer tot jezelf te komen.

Deze app is grotendeels gratis en heeft geen vervelende advertentie. Enige nadeel is dat hij in het Engels is.

Tools die helpen: De app Finch

Zo ziet de app Finch eruit

Headspace

De nummer 1 tip van de meeste mensen (in de zorg en daarbuiten) is toch wel mediteren. En ik kan je vertellen, dat is eigenlijk niks voor mij. Ik kan niet lang stilzitten en al helemaal niet een beetje “zweverig” doen. Maar Headspace heeft me geholpen de minder zweverige kant van mediteren te vinden. Met verschillende programma’s en ademhalingsoefeningen helpen ze je door de meditatie heen.

Nadeel is dat deze app geld kost. Je kan hem vaak een maand gratis proberen of met een kortingscode langer gratis proberen of goedkoper krijgen. Ook hier geldt weer dat hij Engels is.

tools die mij helpen: headspace

Zo ziet de app Headspace eruit

VGZMindfulness

De gratis meditatie-app die ook wel heel fijn is, is die van VGZ. Er staan duidelijk meditatieoefeningen in met een handige tijdsindicatie hoe lang ze duren. Je kan je favoriete oefeningen een hartje geven en de app is heel fijn in het Nederlands.

Tools die mij helpen: De app van VGZ

Zo ziet de app van VGZ eruit

Bearable

Tijdens het vinden van mijn grenzen, moest ik mijn klachten bijhouden en daar is de Bearable-app heel fijn voor.

Je kunt je symptomen bijhouden per tijdsperiode (ochtend, middag, avond) maar ook elke keer als je er 1 voelt met een handig cijfersysteem van 0 tot en met 4. Maar je kunt ook andere factoren invullen. Je slaap, energielevel, eten, werktijd, telefoon, tijd en ga zo maar door. Onder de inzichtknop kun je dan goed zien welke dingen met elkaar te maken zouden kunnen hebben en hoe je dus misschien in de toekomst daar iets meer je balans in kunt vinden.

Deze app heeft helaas ook weer een gratis en een betaald gedeelte, maar is prima te gebruiken zonder te betalen. Deze app is ook in het Engels.

De app Bearable

Zo ziet de app Bearable eruit

In Balans

In Balans is een Nederlandse app waar je je energielevels in kunt bijhouden. Deze app heb ik van mijn ergotherapeut meegekregen. Het duurt even voordat je de meeste activiteiten van je dag er in hebt gezet, maar daarna is het een heel fijne app. Je geeft taken een cijfer en jezelf een puntenaantal dat je per dag hebt. Sommige activiteiten kosten punten en sommige leveren punten op. Zo kun je snel en overzichtelijk zien waarom je energie zo snel op gaat en welke elementen je in je dag kunt weglaten of toevoegen om meer in balans te komen.

De app In Balans

Zo ziet de app In Balans eruit

Boeken

Tip: lezen kost mij veel energie, dus de meeste van deze boeken heb ik als luisterboek gelezen/gehoord.

Gun iedere kabouter zijn eigen muts – Aaf Brandt Corstius

Dit boek is niet geschreven door, voor of met mensen met NAH, maar hielp mij wel heel erg om alles in perspectief te zetten. Aaf legt per hoofdstuk een quote uit die zij ergens heeft opgevangen of gelezen en waarom zij die quote zo goed vindt. Met voorbeelden als: “Sporten is onderhoud, dat hoef je niet te doen om af te vallen of een of andere fitness koning(in) te worden. Nee, je doet het als onderhoud zodat je lekker kan blijven leven.” Of nog een: “Ik ben een luie perfectionist.” Ik wil alles perfect doen, maar soms ben ik gewoon te lui om dat helemaal af te maken. Als voorbeeld, ik maak het hele aanrecht perfect schoon, maar ben vervolgens te lui om de grond, waar nog allemaal saus ligt, ook te doen.

Waarom heeft niemand mij dit eerder verteld – DR. Julie Smith

Dit boek gaat meer over mentale gezondheid en mensen met NAH hebben daar best wel vaak mee te maken. Dit boek geeft op een heerlijk duidelijke en stapsgewijze manier tips om daar beter doorheen te komen. Ze geven als tip dit boek dan ook te lezen als het goed gaat, zodat je makkelijk kunt dealen als het niet gaat.

Andere dingen

Smartwatch

Ik heb zelf een Apple Watch, maar de meeste smartwatches voldoen wel (en tegenwoordig ook smartringen). Het gaat er om dat je jezelf kan motiveren meer te bewegen, al zijn het maar 10 stappen. En de meeste smartwatches geven ook inzicht in bijvoorbeeld je hartslag, stressniveau en je slaap. Allemaal fijne tools om je te motiveren en inzichten te vergaren.

Abonnementen

Als laatste abonnementen op dagelijkse dingen, zodat je er niet meer over na hoeft te denken. Zo heb ik voor mijn kattenvoer en scheermesjes abonnementen die ervoor zorgen dat ik nooit zonder kom te zitten en er niet meer over na hoeft te denken. Hoe minder kopzorgen, hoe meer ruimte en energie voor andere dingen

Zoals je ziet, zijn de meeste tools om inzichten over jezelf te vergaren en dat is key om een nieuwe balans in je leven te vinden. En de andere tools zijn er om die balans de goede kant op te sturen. Ik hoop dat jullie wat aan mij tools hebben. De tools helpen mij in ieder geval wel.