Rob | Alsof ik een zak aardappelen moet optillen

Rob | Alsof ik een zak aardappelen moet optillen

Rob schreef een boek over zijn ervaringen rondom zijn hersenbloeding: Het even is uit mijn leven. De blogposts die worden gedeeld op Hersenletsel.nl zijn dan ook gebaseerd op de hoofdstukken uit Robs boek. Deze blogpost staat in het teken van stap voor stap bepaalde dingen weer kunnen met zijn arm en hand.

De fysiotherapeut wil me niet alleen aan het lopen krijgen, maar hij besteedt ook aandacht aan mijn linkerarm. In eerste instantie was het doel mijn arm weer te kunnen optillen. Ook handig om ‘m zo uit de spaken van mijn rolstoel te houden. Op termijn zal mijn zelfredzaamheid enorm gebaat zijn bij een arm die weer grotendeels inzetbaar is. 

Het mooie is dat ik mijn arm op elk moment van de dag en zo vaak als ik wil kan oefenen. De vorderingen gaan ook hier snel en ik merk dat de fysiotherapeut ook steeds meer mijn hand erbij gaat betrekken. Dan volgt een oefening die ik niet snel zal vergeten. 

Er staat een conische koker op tafel en ik moet deze vastpakken. Ik leg mijn arm op tafel en schuif mijn hand richting de koker. Door mijn hand te openen en mijn vingers te sluiten rond de koker, oogt dat al alsof ik hem pak. “Nu knijpen,” zegt de therapeut en mijn vingertoppen worden langzaam wat witter. Ik heb ‘m echt vast. Verheugd kijk ik de therapeut aan. “Nu optillen,” vervolgt hij. Ik focus me op de koker en zet alles op alles. Alsof ik een zak aardappelen moet optillen, zoveel kracht en inspanning kost dit. Op het moment dat mijn arm de tafel verlaat, merk ik dat ik de koker niet meer vast heb. Dat moment is zó bijzonder en memorabel. Ik zag toen het bewijs dat mijn hersenen eigenlijk maar één ding tegelijk kunnen. Twee opdrachten tegelijk is al te veel. 

Hier werd mij duidelijk wat geautomatiseerd gedrag betekent en hoeveel we doen zonder ons te realiseren wat daar in onze hersenen allemaal voor nodig is. Voor mij geldt dat de schade in mijn hersenen er in ieder geval voor zorgt dat ik de handelingen van mijn hand, arm en been dus volledig opnieuw moet gaan leren, stap voor stap.

Wil je Robs boek lezen? Bestel dan een of meer exemplaren van zijn boek door een mail te sturen naar hetevenisuitmijnleven@gmail.com. Rob heeft het boek in eigen beheer uitgegeven en stuurt het graag naar je op voor €15,- inclusief verzendkosten!