Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht; het Sinterklaasfeest en hersenletsel in vijf sinterklaasliedjes

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht; het Sinterklaasfeest en hersenletsel in vijf sinterklaasliedjes

Het Sinterklaasfeest en hersenletsel in vijf sinterklaasliedjes

 

1. Hij komt, hij komt, de lieve, goede Sint. Mijn beste vrind, jouw beste vrind, de vrind van ieder kind!

Het Sinterklaasfeest! Als kind vond ik dat fantastisch. Je verlanglijstje maken, schoen zetten, zingen voor de Sint, naar de intocht. Ik ging er volledig in op en weet nog goed de spanning die ik voelde bij elk moment. Heel bijzonder om dit nu met mijn eigen kinderen mee te maken. Mijn kinderen heb ik na mijn hersenletsel mogen krijgen. In 2005 ben ik getroffen door een herseninfarct. In 2011 is onze zoon Niels geboren, in 2014 dochter Mirte.

Maar hersenletsel, drukke kinderen en het sinterklaasfeest, gaat dat wel samen? Voor mij gelukkig wel. Mijn kinderen vinden sinterklaas net zo fantastisch als ik vroeger. En gelukkig lijken ze daarin ook op mij en mijn man: wat gezonde spanning, maar geen angst of slapeloze nachten er door.

2. Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan.

November en dus de landelijke intocht kijken op tv! Inclusief de eerste pepernoten en chocolademelk. De week na de landelijke intocht  is er een wat kleinere intocht hier in het winkelcentrum. Sint komt dan aan over de vijver. En in plaats van tussen het feestgedruis te gaan staan, kiezen wij een rustig plekje langs de vijver zodat de kinderen Sint goed kunnen zien. En ik niet zo last heb van de drukte. Daarna een klein rondje winkelcentrum, genoeg loslopende pieten die hun mutsen vol gooien met pepernoten. Van de snoetjes van de kinderen kan ik zó genieten. Onbetaalbaar. En wat positieve energie is altijd goed op dit soort drukke dagen.

3. Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje, gooi wat in mijn laarsje, dank u sinterklaasje.

Schoen zetten mogen Niels en Mirte op twee vaste avonden in de week. Duidelijkheid voor hen en ook overzichtelijk voor mij. De volgende ochtend gaan ze ook keurig op de juiste tijd naar beneden. Goed opgevoed he? Eigenlijk vooral heel handig voor onszelf, we kunnen beiden slecht tegen heel vroeg opstaan. Daarom hebben de kinderen vanaf dat ze de getallen tot 10 herkennen een digitale wekker op hun kamer. De minuten afgeplakt, ze zien alleen de uren. Inmiddels weten ze dan ook dat ze met de 7 naar beneden mogen. Voor die tijd blijven ze netjes en rustig op hun kamers. Oók als ze hun schoen hebben gezet.

4. De zak van sinterklaas, sinterklaas, sinterklaas. De zak van sinterklaas, o jongens jongens t’is zo’n baas.

Pakjesavond vieren we thuis, vaak met opa en oma. Om het overzichtelijk te houden, hanteren we al jaren de 5-kadootjes-regel: 1 kado die ze het allerliefst willen, 1 kado die ze nodig hebben, 1 kado om te dragen, 1 kado om te lezen en 1 kado voor hen samen. Het handige hiervan is dat ik de meeste kado’s al kan kopen voordat ze hun verlanglijstjes hebben gemaakt. Want eigenlijk bepalen wij als ouders 4 van de kado’s, alleen voor het kado die ze het allerliefste willen heb ik hun verlanglijstje nodig. Ideaal! Meestal begin ik al in september met kado’s uit te zoeken zoals de jaarlijkse pyjama. Of op Marktplaats te kijken voor een mooi tweedehands boek. En uiteraard ontbreekt een chocoladeletter niet in de zak.

En die zak? Die zet hulpsint papa elk jaar neer, inclusief luid bonzen op het raam.

5. Dag sinterklaasje, Dááááág dááááág, zwarte piet.

6 december. Bijtankdag voor mij, moe maar zeer voldaan. Dank u sinterklaasje, tot volgend jaar

 

Ilse de Bruin

 

Afbeelding van lafynfyx via Pixabay