Na het lezen van de titel denk je vast, wat is Casemanager Hersenletsel eigenlijk? Dit is een pilot project van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport binnen een aantal provincies in Nederland. Binnen dit project ondersteunen ongeveer 25 onafhankelijke casemanagers sinds 2019 mensen met hersenletsel en hun naasten die vastgelopen zijn in het zorgsysteem of in hun leven. De casemanagers kunnen jou bijvoorbeeld helpen door begeleiding over te nemen en zo de rust in huis terug te brengen.
Casemanager Hersenletsel krijgt vervolg
En er is goed nieuws! Het project heeft groen licht gekregen om nog vijf jaar verder te gaan. Dit geeft ruimte om nog meer mensen met NAH en hun naasten te helpen. Er komt in 2023 een landelijke organisatie en in 2024 zullen er in heel Nederland gespecialiseerde casemanagers inzetbaar zijn.
“Hier zijn wij enorm blij mee, want er is een grote behoefte aan gespecialiseerde cliëntondersteuning voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel” Reageerde onze ambassadeur en bestuurder Regio Oost Paul van Dongen.
Casemanager kijkt verder
Dit project is enorm belangrijk omdat binnen de reguliere ondersteuning tegen nogal wat deuren aangelopen wordt. Niet alleen in de zorg of op financieel gebied, maar ook op het gebied van wetgeving. De casemanagers kunnen verder kijken, meedenken en helpen. Ze weten ontzettend veel af van hersenletsel en kunnen de tijd nemen voor de cliënt.
Casemanager Kalinka Kester gaf een voorbeeld van het belang van de tijd krijgen en nemen. Haar ervaring is dat je eerst vertrouwen moet opbouwen voordat je de ondersteuning en zorg goed kunt organiseren. Het helpt ook als je het veld goed kent en overal de juiste lijntjes legt en weet uit te zetten.
Aanmelden Casemanager Hersenletsel
Wil jij je aanmelden voor een casemanager hersenletsel? Dat kan via aanmelden@casemanagerhersenletsel.nl (werkgebied Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland en de randen daarvan; voor jeugd landelijk).
Lees ook: Project Familiekracht.