Academy Het Dorp is bezig met een project over robotica en andere technologie in de langdurende zorg. Het doel is om in co-creatie met cliënten, naasten en zorgprofessionals kennis te verzamelen, te bundelen en te verspreiden over hulpvragen/zorgoproepen en de inzet van technologie en hulpmiddelen in de praktijk. Ze hebben hiervoor o.a. interviews afgenomen bij cliënten, naasten en zorgmedewerkers.
Daarnaast willen zij graag op bredere schaal een korte uitvraag doen over technologieën en andere hulpmiddelen die op dit moment in gebruik zijn onder cliënten met een lichamelijke beperking en/of NAH. Dit geeft de onderzoekers een actueel beeld van de soorten technologieën en hulpmiddelen die nu al ingezet worden in het dagelijks leven en vult de kennis die zij in de gesprekken opgehaald hebben aan. Het gaat in totaal om een 5-tal vragen gericht op specifieke praktijksituaties (eten & drinken, toiletgang, persoonlijke verzorging).
De vragen worden volledig anoniem verwerkt (u hoeft geen persoonsgegevens achter te laten) en het kost slechts een paar minuten om de lijst in te vullen.
Deze technologie-uitvraag is onderdeel van een groter project omtrent hulpvragen van mensen met een lichamelijke beperking en/ofNAH en de (mogelijke) rol van ondersteunende technologie hierin. In interviews zijn de onderzoekers al met cliënten, zorgverleners en naasten meer de diepte ingegaan over de soorten vragen die zij hebben, de betekenis van zelfredzaamheid en wat technologie hierin kan doen. In deze gesprekken is al wel wat informatie opgehaald over welke hulpmiddelen deze mensen in gebruik hebben om aan hun hulpvragen te voldoen. Maar daarnaast willen de onderzoekers ook graag op bredere schaal ophalen welke technologie en hulpmiddelen er nu al zoal ingezet worden onder deze doelgroepen. Deze technologie-uitvraag is dan ook eigenlijk een ‘sub-vraag’, van dit grotere project.
Uiteindelijk wordt al deze informatie gebundeld in een handreiking rondom de inzet van technologie en hulpmiddelen bij mensen met een lichamelijke beperking en/of NAH, en wat dit kan betekenen voor hun zelfredzaamheid, kwaliteit van leven en hun omgang met zorgverleners en verwanten.
Ook onder de groep ‘mensen met NAH’ worden mogelijk motorische hulpmiddelen ingezet, maar daarnaast vallen hulpmiddelen gefocust op cognitie ook onder de ‘scope’ van deze uitvraag. Bij hulpmiddelen rondom ‘eten en drinken’, kan men op cognitief vlak bijvoorbeeld ook denken aan een wekker/app die mensen herinnert op tijd lunch te gaan maken.
Vragen over dit project of de vragenlijst? Mail naar sabine.bakker@academyhetdorp.nl
Meedoen? Vul de vragenlijst in. De vragenlijst kan tot en met 30 maart 2022 worden ingevuld. Alvast bedankt!