In het tweede gedeelte van de Masterclass van vrijdag 26 november werd een presentatie gegeven over de invloed van voeding op het brein door Sonja Mihaljevic. Sonja woont in Nijmegen, is orthomoleculair therapeut, braincoach en oprichter van “Orthobrainhealth” (www.orthobrainhealth.nl).
Voeding is enorm belangrijk voor de hersenen.
Onze hersenen zijn ons meest belangrijke bezit. Ze maken ons tot ons, tot mens, tot unieke persoonlijkheid. Daarom is de angst en ellende zo groot als ze niet (meer) goed werken. Als ze niet doen wat jij wilt, wie zit dan aan het stuur? Wat moet je dan doen?
Als de hersenen niet doen wat jij wilt dan kun je je opgejaagd, angstig, duf of depressief voelen. Kun je niets meer onthouden, ben je boos op alles, moe zodra je te veel vraagt van je hersenen, onoplettend, (over)gevoelig voor licht en geluid. Of kom je altijd te laat ook al doe je je best, gaat leren niet meer zo goed, zit je vast met je gedachten en het lijkt wel alsof die eigenschappen in je karakter zitten. Er is iets aan de hand, dat zie je, dat voel je en je wilt er iets aan doen, maar wat?
De basis: goede voeding voor de hersenen
Goede voeding vormt de basis voor het goed functioneren van onze hersenen. Als we niet eten wat onze hersenen nodig hebben, maar onze darm en hersenen juist belasten met verkeerde voeding, zal het succes van elke andere ingreep niet duurzaam zijn.
We kennen het van koffie, we weten het van alcohol, we zien dat het feestmaal ons loom maakt, maar los daarvan zijn we ons vrij weinig bewust van de invloed van voedsel op ons gedrag. En toch beïnvloedt wat we eten niet alleen onze gezondheid maar ook ons denken. Het is echter zo subtiel dat wij het verband niet leggen en het compleet over het hoofd zien. Als je niet-aangeboren hersenletsel hebt, zijn je hersenen gevoeliger geworden en is de kans nog veel groter dat voeding jouw gedrag beïnvloedt.
Hersenletsel, zoals een hersenschudding, -kneuzing, een operatie in de hersenen, een trauma of een CVA veroorzaken een ontsteking (neuro inflammatie) in de hersenen. Dat voel je niet en problemen daardoor kunnen plotseling optreden, ook jaren later. Hersenletsel heeft ook effect op de darmen, de darmwand gaat open. Heb je een goede darmfunctie vóór het hersenletsel, dan herstelt zich dat meestal snel. Ook de bloedhersenbarrière kan open gaan, de poortwachter die selectief de noodzakelijke stoffen doorlaat en schadelijke stoffen tegenhoudt.
Goede voeding betekent:
- Zorgen voor de juiste bouwstenen
- Overschotten en tekorten verhelpen
- Triggers en gifstoffen weglaten
Het inzetten van voeding als therapie bij NAH kan door het volgen van een ketogeen dieet. Je eet dan eiwitten, vrij veel vetten en bijna geen koolhydraten. De oervoeding bestond uit gelijke delen eiwitten, vetten en koolhydraten. Onze huidige westerse voeding bestaat voor het grootste deel uit koolhydraten.
Het ketogene dieet is goed te combineren met ‘intermittant fasting’ (periodiek vasten): af en toe niet eten geeft het lichaam tijd om te herstellen. Hierbij gaat het om wanneer je eet en niet om wat je eet. Wie dit eetpatroon volgt, wisselt periodes van vasten (bijvoorbeeld 16-24 uur) af met periodes van eten. Het vasten duurt altijd langer dan de periode van het eten.
Een eenvoudige manier is het 16/8 schema. Dit schema is goed toe passen tijdens het dagelijks leven want je eet 8 uur op een dag (het ‘eetvenster’ genoemd) en je vast 16 uur (grotendeels tijdens het slapen). Je kunt zo iedere dag alleen tussen 12:00 uur ‘s ochtends en 20:00 uur ’s avonds eten. Je slaat dan het ontbijt over en houdt alleen de lunch- en avondeten tijden over. Maar ook andere schema’s zijn mogelijk, zie daarvoor bijvoorbeeld www.happyhealthy.nl.
Naast voeding is stress reductie ook heel belangrijk voor de hersenen. Sonja laat ons een ademhalingsoefening doen. Langer uit ademen (5 tellen) dan inademen (4 tellen) werkt stress herstellend.
Morgen direct zelf aan de slag?
Welke voeding is nu goed? Glutenvrij, met gezonde vetten en goede eiwitten. Sonja toont een aantal schema’s met voorbeelden (te zien in het extra document bij dit bericht).
Het is belangrijk om zoveel mogelijk verschillende soorten groenten te eten. Iedere groente voedt weer een andere darmbacterie.
Vezels zijn ook heel belangrijk. Aardappels en rijst bevatten veel zetmeel. Als ze afgekoeld zijn verandert dat zetmeel en past het wel goed in het dieet.
Drinken moet ook. Door te weinig drinken, krijgen de hersenen te weinig zuurstof.
Als slot laat Sonja een schema zien met voorbeelden voor ontbijt, lunch en avondeten.
Daarmee beëindigt Sonja haar verhaal. Een zeer wetenswaardig verhaal, waar we allemaal wat aan hebben. Bekijk hieronder (extra document) de handout van haar presentatie!
Masterclass gemist? Er komt een herkansing! Vanwege de enorme belangstelling voor dit onderwerp organiseren we in 2022 een webinar over ‘Optimale voeding bij hersenletsel’.
Houd hiervoor onze website en sociale media in de gaten!
Bijlage: Orthobrainhealth Masterclass voeding handout.pdf