Even voorstellen: Dick Sijtsma

Even voorstellen: Dick Sijtsma
28 juli, 2021
Noord-Brabant

Wij  introduceren U onze nieuwe NAH-ambassadeur voor de regio Noord-Brabant:

Dick Sijtsma (56 jaar) woont in Veldhoven en is getrouwd met John

Dick heeft 6 jaar geleden een ernstig herseninfarct gehad tijdens zijn werk. Dit heeft bij hem afasie veroorzaakt. Als NAH-ambassadeur informeert en ondersteunt hij graag mensen hierin. Hij wilt graag meer bekendheid aan de ernst van afasie geven. Dat hij de enige NAH-ambassadeur in de regio met afasie is, voelt voor hem heel bijzonder!

Hij was aan het werk toen hij ineens een ernstig herseninfarct kreeg. “Ik weet nog dat het op donderdag was, en dat ik me bedacht dat ik maandag wel weer aan het werk kon. Op zo’n moment besef je gewoon niet wat er aan de hand is en hoe ernstig de situatie is”.

Tijdens de opname in het ziekenhuis was de ondersteuning van zijn huisarts en het revalidatiecentrum zeer goed. Zes jaar lang heeft hij therapie gehad in Tilburg en heeft hij veel baat gehad bij de handvatten die zijn ergotherapeut hem aanreikte.
“Ik kreeg een fysiotherapeut die me een keuze gaf tussen een stok of een rollator”, vertelt hij lachend. Waarop hij reageerde: “Ik wil kunnen lopen!” En dat doet hij nu, met een brace. Hij heeft een hond waar hij dan ook dagelijks 3.5 kilometer mee wandelt.

Waar hij blij van wordt? Zijn website ‘de alternatieve muziekman’. Het enthousiasme spat ervan als hij vertelt over de clips, recensies, albums en hitlijstjes die hij er allemaal op heeft gezet.

“Tijdens de ambassadeurstraining hadden we een superfijne groep, dat voelt als een warm bad! Geen verborgen agenda’s, oprechte interesse, men steunt elkaar en iedereen heeft wel iets gehad”, aldus Dick.

Voor de Regio Noord-Brabant is hij bestuurslid met aandachtsgebied Afasie. Voor de regio Oost-Brabant is hij ook NAH-ambassadeur en informeert en ondersteunt mensen graag hierover. Hij gaat voorlichting geven, zet zich in voor belangenbehartiging en lotgenotencontact.

“Als NAH-ambassadeur geef ik 1-op-1 hulp, bij bijvoorbeeld arbeid. Een gesprek voeren gaat moeizaam, bij voorkeur stel ik me dan ook in de ochtend beschikbaar, en dan 1 keer per week. In de avonden wordt het te vermoeiend”.

Hij wilt graag meer bekendheid aan de ernst van afasie geven. En dat de impact groot is, zeker ook voor de naasten. “Die impact is levenslang”.