Spontane intracraniële hypotensie: het relatief onbekende syndroom

Spontane intracraniële hypotensie: het relatief onbekende syndroom
10 februari, 2025
Landelijk

Spontane intracraniële hypotensie (SIH) is een nog relatief onbekend syndroom. De hoofdklacht bij dit syndroom is hoofdpijn die opspeelt bij het rechtkomen. Zeker aan het begin van de ziekte. Patiënten liggen daardoor het liefste.

Tekst: Lucas Smagge, neuro- en interventieradioloog in het Erasmus MC
Redactie: Marloes van Haften, RtM Communicatie

Hoe ontstaat spontane intracraniële hypotensie? 

Door lekkage van hersenvocht bij de rug (buiten het hersenvlies dat langs het ruggenmerg loopt), wordt er getrokken aan de hersenen, hersenvliezen en hersenzenuwen. Hierdoor ontstaan, naast hoofdpijn, vaak ook andere (soms wat vage) klachten.

Spontane intracraniële hypotensie is onbekend en er is een veelvoud aan klachten die SIH kan geven. Daarom denken specialisten vaak niet aan dit ziektebeeld. Hierdoor kan het lang duren voordat de ziekte wordt gediagnosticeerd.

De bevindingen op beeldvormend onderzoek (MRI-scan) van het hoofd zijn vaak erg subtiel en worden vaak pas duidelijk als de radioloog weet dat er aan het ziektebeeld gedacht wordt. Een MRI-scan van de rug is ook nodig.

Behandeling van SIH

De behandeling van spontane intracraniële hypotensie bestaat in eerste instantie uit het uitvoeren van een zogenaamde ‘blood patch’. Het idee is dat bloed langs het ruggenmerg net buiten het hersenvlies wordt geplaatst. De tegendruk en het stollen van het bloed zorgen ervoor dat het lichaam het lek zelf kan repareren.

In veel gevallen is dit afdoende, maar voor enkele patiënten niet. Het is dan belangrijk dat de patiënt wordt doorgestuurd naar een ziekenhuis met meer ervaring. Daar moet op zoek worden gegaan naar de exacte locatie en het type lek. Hiervoor zijn meerdere geavanceerdere technieken (myelografieën) inzetbaar. Hetzelfde geldt voor complexere behandelingstechnieken, variërend van een behandeling met een naald en lijminjectie, tot een behandeling vanuit de bloedvaten of het uitvoeren van een operatie.

Het behandelteam in het Erasmus MC is op de hoogte van de recente ontwikkelingen en beschikt over de nieuwste generatie scanners om lekkages op het spoor te komen en te behandelen.

Wil je meer lezen over spontane intracraniële hypotensie? Eerder deelden we het ervaringsverhaal van Ursula ‘Mijn strijd tegen het liquor hypotensie syndroom‘.

Voor meer informatie over SIH kun je kijken op de volgende websites: