Masterclass: NAH, depressie en sociale cognitie

Masterclass: NAH, depressie en sociale cognitie
11 november, 2024
Landelijk

Hersenletsel.nl bestaat dit jaar 10 jaar. Samen met onze leden willen we dat graag vieren op vrijdag 31 januari 2025 met een feestelijke en informatieve bijeenkomst in het Fletcher Hotel in Nieuwegein. Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan organiseren we hier een masterclass NAH, depressie en sociale cognitie. Dit is een symposium van een halve dag speciaal voor mensen met hersenletsel, hun naasten en vrijwilligers en ambassadeurs van de vereniging.

Programma van de masterclass

12.00 – 13.00 uur: inloop en lunchbuffet

13.00 – 14.00 uur: masterclass deel 1

14.00 – 14.30 uur: pauze met koffie/thee en iets lekkers

14.30 – 15.30 uur: masterclass deel 2

Aanmelden voor de masterclass NAH, depressie en sociale cognitie

  • Voor wie: uitsluitend voor leden, maximaal 2 personen per lidmaatschap
  • Kosten: gratis, inclusief lunch, koffie/thee en hapjes
  • Reiskosten: voor eigen rekening
  • Parkeren: gratis in de parkeergarage van het hotel
  • Adres: Fletcher Hotel Nieuwegein, Buizerdlaan 10, 3435 SB Nieuwegein
  • Rustruimte is aanwezig

Aanmelden is verplicht. Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar info@hersenletsel.nl of door te bellen met het landelijk bureau: 026 – 3 512 512 (werkdagen tussen 10.00 en 15.00 uur).

Thema en sprekers van de masterclass

Het onderwerp van deze masterclass is NAH, depressie en sociale cognitie. Misschien niet een geschikt onderwerp voor een feestje, maar wel een thema waar veel mensen met NAH en hun naasten mee te maken krijgen. Bovendien zijn dit onderwerpen waarvan we hoorden dat onze leden er meer over wilden weten.

De masterclass wordt geleid door drie gerenommeerde sprekers. Zij nemen ons tijdens de masterclass mee in de wereld van NAH, depressie en cognitie. De sprekers zijn:

  • Dr. Helen Anema: werkzaam bij Pro Persona als klinisch neuropsycholoog op de afdeling NAH en psychiatrie.
  • Geke Overvliet: werkzaam als psychiater bij onder andere neuropsychiatrie en ouderenpsychiatrie GGZ Centraal.
  • Arno Prinsen: was o.a. werkzaam als psycholoog/gedragsdeskundige bij InteraktContour en Reinaerde. Is (co)auteur van de boeken “Heb ik een probleem dan?”, “Omgaan met gedragsverandering na hersenletsel” en “Ga toch weg!”.

Depressie bij NAH

Zo’n 20-50% van de mensen met NAH ontwikkelt in de eerste zes maanden na het ontstaan van het hersenletsel een depressie. Gedurende het leven met NAH komt de depressie zelfs bij 60-70% van de mensen met NAH voor. Vragen waarmee mensen kampen, zijn:

  • Wat is een depressie precies?
  • Hoe herken je een depressie?
  • Wat kun je zelf doen om klachten te voorkomen of te verminderen?
  • Wat kan de omgeving doen?
  • Wanneer is behandeling door een psychiater geïndiceerd?
  • Hoe kom je bij een psychiater terecht?
  • Hoe weet je of hij/zij ook kennis heeft van NAH?
  • Wat moet je denken van medicatie tegen een depressie?

Sociale cognitie bij NAH

Problemen met sociale cognitie bij NAH krijgen weinig aandacht, maar komen veel voor. Het vermogen om in sociale, interpersoonlijke situaties goed te functioneren, kan door hersenletsel veranderen. Als mensen horen dat ze zo veranderd zijn, gaat dat vaak over hun veranderde gedrag. De onderliggende oorzaak van die verandering is vaak een stoornis in de sociale cognitie. Door die stoornis worden emoties, gedachten, bedoelingen en gedrag van anderen niet of niet goed begrepen. Het gaat om alle denkprocessen die nodig zijn om sociale informatie te verwerken.

Als door hersenletsel de juiste processen niet goed verlopen, kunnen problemen ontstaan. Dit beperkt zich niet alleen tot patiënten zelf, maar zeker ook tot hun directe omgeving. Wat het precies betekent om problemen te hebben met sociale cognitie? En wat jij en je naasten zelf kunnen doen om daar beter mee om te gaan? Dat wordt uitgebreid behandeld in de masterclass NAH, depressie en sociale cognitie.

Meld je aan voor de masterclass

Ben jij erbij op 31 januari 2025? Stuur dan een mail naar info@hersenletsel.nl of bel naar 026 – 3 512 512. Let op, de bijeenkomst is uitsluitend voor leden van onze vereniging. Wij kijken enorm uit naar deze feestelijke vrijdag en hebben er veel zin in om samen met jullie ons 10-jarig bestaan te vieren én te genieten van de interessante masterclass over NAH, depressie en sociale cognitie.