Interview met onze twee ervaren vrijwilligers van het Trefpunt Groningen

Interview met onze twee ervaren vrijwilligers van het Trefpunt Groningen
23 oktober, 2024
Groningen & Drenthe

In regio Noord zijn er verschillende lotgenotengroepen en trefpunten actief. Deze worden geleid door enthousiaste vrijwilligers, die zelf ook hersenletsel hebben of een naaste hebben met hersenletsel. Om onze groepen en de vrijwilligers, die deze leiden beter te leren kennen, zullen we vanuit onze regio regelmatig een interview met deze vrijwilligers plaatsen. Deze maand zijn Renske en Brigitta aan de beurt. Twee vrolijke dames met veel ervaring en kennis van NAH. Samen leiden ze het Trefpunt in Groningen aan de Semmelstee. Daarnaast is Renske ook ons contactpersoon voor de mantelzorgers van Regio Noord. Wanneer u vragen m.b.t. mantelzorgen of behoefte heeft aan een luisterend oor kunt u met haar contact opnemen. Haar contactgegevens zijn hier te vinden.

Brigitta & Renske

1 Wie zijn jullie?

Renske: Ik ben Renske Bos, ik ben NAH- ervaringsdeskundige, bestuurslid Regio Noord en ambassadeur van de vereniging. Ik ben moeder van 4 volwassen kinderen en oma van 7 kleinkinderen en ik woon samen met mijn partner.

Brigitta: Ik ben Brigitta Faber en sinds 2003 vrijwilliger. Toentertijd ben ik begonnen bij de Afasie Vereniging, die later is opgegaan in Hersenletsel.nl. Daarnaast ben ik logopedist in de ouderenzorg bij Stichting De Hoven. Ik ben 53 jaar en woon met mijn gezin in Haren.

 

2 Welke lotgenotengroep leiden jullie? En sinds wanneer?

Renske: Sinds 2021 ben ik betrokken bij het NAH-trefpunt in Groningen. Daarnaast ben ik betrokken bij de Partner-/mantelzorggroep van Regio Noord. In samenwerking met het Steunpunt Mantelzorg Groningen van Humanitas, ben ik sinds vorig jaar betrokken bij de Mantelzorgcontact-groep NAH.

Brigitta: In 2003 ben ik begonnen met een kleine groep van personen met afasie, later zijn daar personen met een CVA of een andere vorm van NAH bij gekomen.

 

3 Hoe zijn jullie zelf in aanraking gekomen met de patiëntenvereniging?

Renske: Nadat ik in 2015 getroffen ben door een CVA, ben ik terecht gekomen bij een lotgenotengroep. Daar trof ik een warm bad aan van her-/erkenning. Dit voelde zo goed dat ik destijds al graag vrijwilliger wilde worden bij deze vereniging, wanneer dit weer binnen mijn mogelijkheden zou liggen.

Brigitta: Ik ben in 2003 gevraagd om een collega logopedist, die stopte bij de Afasievereniging, op te volgen.

 

4 Waarom hebben jullie ervoor gekozen om een lotgenotengroep te gaan leiden?

Renske: Nadat ik ambassadeur van de vereniging ben geworden en bestuurslid van de Regio Noord ben ik gevraagd om het NAH-trefpunt Groningen over te nemen, omdat de toenmalig leider ermee stopte.

Vanuit de regio werd er aangegeven dat er behoefte was aan bijeenkomsten voor mantelzorgers. De mantelzorgers binnen het bestuur, namelijk ik en Ellen Jager hebben dit in 2022 opgepakt en zijn met bijeenkomsten gestart. Helaas stoppen deze bijeenkomsten per 1 januari vanwege teruglopende belangstelling.

Brigitta: Ik vind het leuk en belangrijk om dicht bij de mensen te zijn en hun waar mogelijk ondersteuning of een luisterend oor te bieden. Ik heb ook een tijd in het bestuur gezeten, dat vond ik heel mooi en interessant, maar was op een gegeven moment wat moeilijker te combineren met mijn werk en mijn gezin.

 

5 Wat voor mensen komen er bij jullie op de groep? 

Renske: De bezoekers van het NAH-trefpunt Groningen zijn over het algemeen ouder wordende getroffenen en hun eventuele partners, de leeftijden variëren tussen de 40+en de 80+. Het merendeel is 70+. De bezoekers komen al langere tijd maandelijks bij elkaar, maar we staan zeker open voor nieuwe bezoekers.

Brigitta: Gemiddeld zijn het wat oudere mensen, partners en getroffenen, vanaf 70 jaar en ouder. Toch is de spreiding van leeftijd groot; onze jongste deelneemster is begin 40 en onze oudste al ruim in de 90!

 

6 Wat doen jullie zoal in de groep?

Renske: In deze groep staat voornamelijk de ontmoeting centraal. We voeren gesprekken bijv. aan de hand van gesprekskaarten. Dit jaar zijn we vooral bezig geweest met het thema gezondheid en welbevinden. Zo hadden we een middag over positieve gezondheid, één over gezonde leefstijl bij NAH, een middag Dans op Recept en een lezing van de OCO (Onafhankelijk Cliëntondersteuner) van Mee Noord. Ook was er een middag waar een notaris vertelde over het belang van het levenstestament. Soms is een gesprekronde over het wel en wee van een ieder voldoende. Of een gezellige spelmiddag waarin we gezelschapsspellen doen. Al naar gelang wat de behoefte vanuit de groep is. We vragen de bezoekers dan ook regelmatig waar behoefte aan is.

Brigitta: Naast delen van het wel en wee van een ieder, hebben we wel eens een lezing gehad van een notaris, een leefstijlcoach of over positieve gezondheid, tot onlangs de meer ontspannen bijeenkomst van “Dans op maat”. Ook hebben we wel eens een spelletjesmiddag of gaan we in gesprek met de Kletspot of andere motiverende gesprekskaarten.

 

7 Wat is jullie het meest bijgebleven in de groep?

Renske: Een Sinter- en kerstmiddag waarin bleek dat er veel dichters onder de bezoekers zijn.

Brigitta: Een mooie en gezellige bijeenkomst in een restaurant met een heerlijk buffet naar aanleiding van het afscheid van Wim Stadman, een eerdere begeleider van deze groep. Een aantal jaren hebben we

Sinterklaas gevierd, ook dat was heel bijzonder! Qua cadeautjes, maar ook de verschillende gedichtjes die er bedacht waren, heel leuk en knap!

 

8  Wat maakt de lotgenotengroep voor jullie zo bijzonder?

Renske: De bezoekers zijn heel trouw in het bezoeken van ons trefpunt in Groningen. Ik vind dit heel bijzonder. Doorgaans zijn ze er ook na al die jaren allemaal. Wanneer bezoekers niet aanwezig kunnen zijn, melden ze zich af. De mensen zijn heel begaan met elkaar maar ook met nieuwe bezoekers. Er is altijd sprake van een gezellige sfeer waar veel ruimte is voor aandacht voor elkaar en een lach en een traan.

Brigitta: De saamhorigheid en de betrokkenheid onderling en dat mensen zich veilig en gehoord voelen binnen de groep.

 

Lijkt het je ook fijn om een keer deze groep of een andere lotgenotengroep te bezoeken? Kijk dan in onze agenda voor de actuele data en locaties van de verschillende groepen. Het trefpunt NAH in Groningen is elke derde vrijdag van de maand met uitzondering van zomermaanden in de Semmelstee in Groningen. Daarnaast verzorgen wij ook nog een lotgenotengroep voor de wat jongere bezoekers in het Heymanscentrum in Groningen. Wil je graag meer weten over deze groep. Kijk dan hier voor een interview met de twee vrijwilligers van deze groep.