Week van de Afasie 2024

Week van de Afasie 2024
5 oktober, 2024
Landelijk

De Week van de Afasie 2024 is vandaag gestart. Van 5 t/m 12 oktober wordt er landelijk aandacht gevraagd voor afasie, de taalstoornis die kan worden veroorzaakt door niet-aangeboren hersenletsel. Het thema van deze week is dit jaar: Afasie, de kunst van het communiceren. Een prachtig onderwerp. Communiceren is namelijk een kunst op zich, maar met afasie is deze vaardigheid nog moeilijker te beheersen. 

30.000 Nederlanders hebben afasie

Afasie komt voor bij zo’n 30.000 Nederlanders die kampen met niet-aangeboren hersenletsel. Dat is een behoorlijk deel van onze bevolking. Daarom is het extra belangrijk dat steeds meer mensen weten wat afasie is. Mensen met afasie kunnen vaak niet de woorden vinden die ze nodig hebben om zich te uiten. Lezen en schrijven is meestal lastig voor ze. Daarmee is communiceren moeilijk, zowel voor de mensen met afasie als de mensen om hen heen. Daarom  is het fijn om te weten voor naasten om te weten hoe zij het best kunnen communiceren met iemand met afasie.

Nieuwe informatieve folder over afasie

Tijdens deze week van de Afasie lanceren we onze nieuwe gratis informatiefolder over afasie. We gaan in op wat afasie is, hoe het ontstaat, welke bijkomenden problemen er mogelijk zijn, welke behandelingen er mogelijk zijn en we geven tips en richtlijnen voor de communicatie met iemand met afasie.

Je download de nieuwe informatiefolder over afasie in onze webshop.

Afasietoegankelijke artikelen

In Hersenletsel Magazine, het magazine van onze patiëntenvereniging, houden wij rekening met mensen die afasie hebben. Naast onze gewone artikelen, hebben we afasietoegankelijke artikelen. Wat deze artikelen precies inhouden? Dat lees je in ons nieuwsartikel ‘Afasietoegankelijke artikelen in Hersenletsel Magazine’.

Heb je interesse in activiteiten die worden georganiseerd in de Week van de Afasie 2024? Neem dan een kijkje in de Activiteitenzoeker van AfasieNet. In deze activiteitenzoeker kun je filteren op provincie, zodat je ziet welke activiteiten er in jouw omgeving plaatsvinden.