Anouk is een creatieve dertiger die werkt in de reclame-industrie. Zij deelt elke maand een nieuw verhaal. Zo hoopt zij andere jonge mensen te helpen. In deze blogpost deelt ze vragen en antwoorden (uit haar eigen ervaring). Dingen die zij graag had geweten na haar beroerte.
Een van de redenen dat ik graag blogs wilde schrijven voor Hersenletsel.nl, was omdat toen het mij net overkwam, ik heel veel vragen had. Dus ik zocht heel het internet af naar antwoorden die moeilijk te vinden waren, maar die ik wel graag had geweten na mijn beroerte. Uiteindelijk was 1 van de plekken waar ik de meeste antwoorden vond hier. Dus daarom geef ik jullie een paar vragen en antwoorden waar ik achter ben gekomen als jong persoon die een beroerte heeft gehad.
Revalidatie
(Al deze antwoorden zijn op basis van mijn ervaring, en dat kan per revalidatietraject/-centrum natuurlijk compleet anders zijn)
Is revalidatie nodig?
Het antwoord is echt aan jezelf, ik heb er heel veel baat bij gehad, maar eerlijk is eerlijk, ik heb er heel vaak aan gedacht om te stoppen.Ik ben blij dat ik dat niet heb gedaan. Maar als je meer kost dan oplevert, luister dan naar jezelf en stop. Je kan altijd nog terug of via een andere weg. Mijn vader heeft na zijn beroerte ook zijn traject niet afgemaakt. Hij kon weer redelijk normaal leven en dat was genoeg.
Heb je na revalidatie nog hulp nodig, wat kan je zelf voor hulp zoeken?
Dit is echt bij iedereen heeeel anders, maar voor mij was een ergotherapeut (die dus niet van revalidatie zelf was) heel fijn om mij te helpen met het weer aan het werk gaan. En ik heb nog even bij een psychotherapeut gelopen, om mij te helpen met het mentale spelletje. Maar mijn grootste hulp al vanaf dag 1, zelfs voor revalidatie, was de praktijkondersteuner bij de huisarts. Ik zie haar ter controle nog steeds 1 keer in de 1 à 2 maanden. Het is gewoon heel fijn om iemand te hebben die het medisch stukje snapt, maar je ook mentaal kan helpen.
Bloedverdunners
(Bij al deze antwoorden geldt vooral: check het met je arts. De bloedverdunner die ik slik is Clopidogrel)
Kan ik mijn benen, armen et cetera epileren en/of waxen?
In mijn geval kan het wel, maar ik krijg vaak bloeduitstorting en meer rode plekjes. Dus in plaats van een dag voor je vakantie, zou ik het 2 à 3 dagen doen. Dan trekt de bloeduitstorting wel weg.
Kan ik een tattoo nemen?
Ik had al meerdere tattoo’s, maar wilde graag een zichtbaar iets voor mijn beroerte. Het werd een maantje op maantje op mijn vinger (op mijn MRI zag je de oorzaak nog en dat leek op een maantje) en gelijk nog een andere wat grotere op mijn zij. Ik heb de dokter gevraagd wat ze adviseren en die zei dat het gewoon kon en dat ik niet tijdelijk hoefde te stoppen met bloedverdunners (in sommige gevallen moet dat wel). Ook stelde ik mijn tatoeëerder op de hoogte voor het geval dat er te veel bloed zou komen. Wat veel tatoeëerders adviseren, is om te stoppen als je veel bloedt. Dat kan ervoor zorgen dat het niet mooi geneest. In mijn geval ging het gelukkig allemaal goed. Ik merkte wel dat mijn tattoo wat meer plakte dan ik gewend was en dat het iets langzamer genas.
Ben je meer ongesteld?
In mijn geval niet, maar ik heb wel gelezen dat het bij anderen wel een stuk meer is. Ik kan het ook niet heel goed vergelijken, omdat ik direct na mijn beroerte (toen ik dus startte met bloedverdunners) moest stoppen met de pil. En ik heb inmiddels een hormoonspiraal (in goed overleg met de dokter), waardoor het bloeden helemaal is gestopt.
Algemeen
Ik heb over bepaalde onderwerpen al een hele blog geschreven dus die zal ik erbij linken.
Hoe pak je werk weer op?
Dit is echt heel afhankelijk van wat voor werk je doet en wat voor NAH je hebt en wat dat heeft aangetast. En ook vooral hoe je werk ermee omgaat. Ik heb echt extreem geluk dat mijn werk heel erg met me meedenkt en mij de ruimte geeft om mijn weg daarin te vinden. Ik werkte voor mijn beroerte 40 uur (soms meer) en nu ga ik naar de 32 uur (ben op het moment weer aan het opbouwen na een terugval). Lees hier nog meer tips.
Kan je nog naar feestjes, concerten en festivals?
Ik ben er echt wel achter: als iets je veel energie geeft, dan is het het waard dat het je energie kost. Zo geldt dat bij mij bij festivals en concerten. Niet iedereen houdt ervan, dus doe het dan vooral ook niet, want dan kost het je meer. Maar mij levert het zoveel op dat ik het meer dan waar vind. Lees hier mijn tips.
Wat is normaal na een beroerte?
Het antwoord is eigenlijk alles. Als ik 1 ding heb geleerd (en daarom kon ik denk ik ook veel antwoorden niet vinden) is dat het bij iedereen zo anders is en dat de hersenen zo wonderlijk zijn dat elke beroerte er compleet anders uit kan zien. Wat ik wel graag had geweten, is dat een terugval niet raar is (maar ook niet heel gewoon). Maar als je jong bent ga je iets sneller over je grenzen heen en dat kan soms een beetje te veel zijn voor je hersen.
Oke, dat waren ze voor nu. Als je na het lezen nog meer vragen hebt waar ik misschien wel een antwoord op heb, stel ze gerust. Zo ben ik toentertijd zelf ook in contact gekomen met een blogger van hier. Wij lotgenoten moeten elkaar helpen 🙂 Zo ontdek je misschien eerder wat jij ook graag had geweten na je beroerte.