Interview met onze twee betrokken vrijwilligers uit Hoogeveen

Interview met onze twee betrokken vrijwilligers uit Hoogeveen
16 juli, 2024
Groningen & Drenthe

In regio Noord zijn er verschillende lotgenotengroepen en trefpunten actief. Deze worden geleidt door enthousiaste vrijwilligers, die zelf ook hersenletsel hebben of een naaste hebben met hersenletsel. Om onze groepen beter te leren kennen, zullen we vanuit onze regio regelmatig een interview met deze vrijwilligers plaatsen. De vorige keer hebben Erna en Rita van de lotgenotengroep in Groningen zich voorgesteld. Het interview met hen, is hier terug te lezen. Deze keer willen we graag het woord geven aan Dick en Hennie van de groep in Hoogeveen. Dick en Hennie leiden samen een actieve groep in Hoogeveen met afwisselende sprekers en diverse uitjes. Dick vertelt wie ze zijn en wat hun groep in Hoogeveen zo bijzonder gemaakt.

1 Wie zijn jullie?

Wij zijn Dick Blok en Hennie Blok-Karst uit Hoogeveen. Getrouwd sinds 1976, en we hebben 4 kinderen, 3 dames en 1 heer. We zijn gezegend met 11 kleinkinderen, ons Nederlands elftal. Dick heeft een hersenbloeding gehad in 1992, en was voorheen werkzaam in de horeca als restaurantmanager bij Hotel Hoogeveen, Hennie heeft een CVA gehad in 2018 in de periode dat we net een nieuw huis hadden gekocht. Zij is werkzaam geweest in de thuiszorg en later in 1995 bij Verpleeghuis Weidesteyn in Hoogeveen.

 

2 Welke lotgenotengroep leiden jullie? En sinds wanneer?

In 1996, januari, vrijwilliger geworden bij de vereniging. Na het overlijden van zowel de leidinggevende, dhr. en mevr. Bolt uit Emmen, werd mij gevraagd of ik de groep in Hoogeveen wilde leiden, toentertijd met de dames Botter en van Houten. Toen deze niet meer kwamen door ziekte en overlijden partner, werd Rie Dekker uit Zuidwolde mijn rechterhand.

 

3 Hoe zijn jullie zelf in aanraking gekomen met de patiëntenvereniging?

Door een artikel in de Hoogeveensche krant, kwamen we er achter dat er een patiëntenvereniging was voor mensen die getroffen waren door een CVA en partners.

 

4 Waarom hebben jullie ervoor gekozen om een lotgenotengroep te gaan leiden?

We werden gevraagd door het bestuur. Aangezien we weten hoe belangrijk dit is voor getroffenen en hun partner ervoor gekozen om de groep hier in Hoogeveen te gaan leiden. Daarnaast vond ik het ook een uitdaging voor mezelf om te zien of ik het wel aan kon na mijn CVA. Af en toe kom ik mezelf wel eens tegen, wat ook wel bekend is. Ik moet dan even het gaspedaal los laten om weer in de normale stand te komen, maar aldoende leert men.

 

5 Wat voor mensen komen er bij jullie op de groep? 

De jongste is volgens mij ongeveer 40 jaar en de oudste heeft de 80 al gepasseerd. Half om half getroffenen en niet getroffenen.

 

6 Wat doen jullie zoal in de groep?

In januari starten we met onze jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst met een hapje en een drankje, gesponsord door de plaatselijke JUMBO. Met daarbij een gezellige bingo met kleine prijsjes. Ook proberen we 1 keer per jaar iemand te krijgen die ons bij praat over CVA en NAH (niet aangeboren hersenletsel), bijv. een neuroloog of een CVA-verpleegkundige. Verder wat ons op het pad komt zoals de Ombudsman van Hoogeveen, SWW Stichting Welzijns Werk, de boswachter met mooie foto’s met daarbij een prachtig verhaal en Granny’s en Nanny’s.

 

7  Wat maakt de lotgenotengroep voor jullie zo bijzonder?

Dat hoe gemeen NAH ook is voor jou en je naasten, je af en toe ook kleine lichtpuntjes ziet en bereikt. De bijeenkomst na de coronaperiode was zeer bijzonder. We hebben ons weer om de beurt voorgesteld aan de groep, vertelt wat je gedaan hebt voor je NAH, het krijgen en ervaren van NAH en wat dit allemaal ter weeg brengt, het begrip en onbegrip wat je hierbij tegenkomt. Dit was echt een bijeenkomst met een lach en een traan en deze verhalen blijven ons bij.

 

8 Wat maakt de lotgenotengroep voor jullie zo bijzonder?

De samenhang , het begrip, je hoeft niet alles uit te leggen, maar het mag wel natuurlijk. Je voelt je voldaan, als je iemand tips en adviezen kunt geven die een uitwerking hebben en positief is voor de persoon of personen vanuit je eigen ervaring.

Tenslotte wil Dick nog een aantal mensen bedanken, die hem helpen bij het leiden van de groep. Zijn vrouw Hennie, steun en toeverlaat, maar andersom ook. Jaap de Jonge voor zijn steun aan Dick en Goos Werkman die al jaren de maandelijkse uitnodigingen verstuurd naar onze leden.

 

Lijkt het je ook fijn om een keer deze groep of een andere lotgenotengroep te bezoeken? Kijk dan in onze agenda voor de actuele data en locaties van de verschillende groepen. Bij deze ook onze hartelijke dank aan Dick en Hennie voor hun medewerking aan dit interview en al het werk wat jullie voor de vereniging doen. Zonder onze vrijwilligers kan de patiëntenvereniging niet bestaan en we zijn daarom ook erg blij met de inzet van onze vrijwilligers!