Op vakantie met niet-aangeboren hersenletsel: 5 tips

Op vakantie met niet-aangeboren hersenletsel: 5 tips
5 augustus, 2024
Landelijk

De zomer is in volle gang. In heel Nederland is de zomervakantie bezig, wat betekent dat veel mensen nu genieten van hun welverdiende vakantie. Maar hoewel op vakantie gaan heel ontspannend kan zijn, kan het ook best overprikkelend zijn voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Van het bedenken waar je naartoe gaat tot het plannen van de reis, wennen aan een nieuwe omgeving en de locatie. Er komen een hoop nieuwe prikkels op je af. Daarom hebben wij 5 tips om op vakantie te gaan als je NAH hebt.

Deel de reis ernaartoe op in delen

Reizen kost veel energie. Kies er daarom voor om de reis op te delen als je hier behoefte aan hebt. Ga je met het vliegtuig op vakantie? Overnacht dan de avond van tevoren in een hotel bij het vliegveld, zodat je het eerste gedeelte van je reis al achter de rug hebt. Als je met de auto reist, kun je op de route een of meerdere hotels boeken. Zo kun je tussendoor genoeg uitrusten en zie je ook nog het een en ander van de omgeving. Ook als je met de trein op vakantie gaat, kun je tussenstops uitkiezen als jou dat rust geeft. Hiermee voorkom je dat je helemaal uitgeput op je bestemming aankomt.

Houd regie over de vakantie door met een auto te gaan

Als je met de auto op vakantie gaat, houd je zelf de regie grotendeels in handen. Je bepaalt zelf waar jullie naartoe gaan, kunt makkelijk uitstapjes maken in een vertrouwd voertuig en komt zo minder snel voor onverwachte verrassingen te staan. Ook kun je per dag kijken of je energie hebt om naar de volgende bestemming te reizen, of dat jullie nog een dag op dezelfde plek bivakkeren. Bovendien kun je een stuk meer bagage meenemen op een autovakantie dan wanneer je met de trein of het vliegtuig reist. Dat geeft misschien ook meer rust, omdat je meer kunt meenemen dan je wellicht nodig hebt. Zo heb je minder inpakstress.

Ga begeleid op vakantie

Vind je het spannend om alleen op vakantie te gaan met niet-aangeboren hersenletsel, maar heb je wel behoefte om weg te gaan? Er bestaan organisaties die aangepaste groepsreizen organiseren. 

Flow Reizen organiseert bijvoorbeeld vakanties voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, epilepsie, autisme of een licht verstandelijke beperking. Tijdens deze gezellige groepsreizen zijn er begeleiders mee. Het programma is ook al grotendeels bepaald, maar uiteraard is er ook genoeg tijd om zelf in te vullen. Deze organisatie organiseert reizen in de zomer en de winter, dus er zijn genoeg mogelijkheden om toch op reis te gaan met NAH.

Bekijk de groepsreizen van Flow Reizen

Boek een fijn vakantiehuis in de natuur

De natuur is altijd een fijne bestemming voor de vakantie, zeker als je niet-aangeboren hersenletsel hebt. Hier kun je tot rust komen, wandelen, fietsen en gewoon helemaal niks doen. In de natuur ben je even weg van overprikkelende omgevingen. Gun jezelf daarom ook zeker af en toe een vakantie midden in de natuur. 

Vakantiehuis Sandra is een vakantiehuis dat helemaal is aangepast. In deze vakantiewoning vind je onder meer een hoog-/laagbed, zorgtoilet met sta-op toiletlift, douchebrancard, wandbeugel bij de douche en een wastafel die in hoogte verstelbaar is.

Bekijk Vakantiehuis Sandra voor meer informatie en de boekingsmogelijkheden.

Plan hersteltijd in na de reis

Met niet-aangeboren hersenletsel kun je dus prima op vakantie zonder dat het (ontzettend) tegenvalt qua prikkels. Wel is het een aanrader om hersteltijd in te plannen na je reis. Zo hoef je bij thuiskomst nog een paar dagen niks en kun je bijkomen van alle vakantie-indrukken, maar ook van de reis terug naar huis. Op je gemakje was je de kleding en rommel je lekker wat aan. Hierdoor ben je niet weer helemaal kapot, zodra je weer met het ‘normale’ leven verder gaat.