Jelle van Gorkom Trainingscentrum

logo hersenletsel
30 mei, 2024
Utrecht

Jelle van Gorkom Trainingscentrum

‘Waarom lig ik hier?’ Jelle van Gorkom was verward en stelde deze vraag elke keer opnieuw als hij wakker werd. Hij was net ontwaakt uit een coma en zijn familie moest hem blijven uitleggen wat er was gebeurd. Zelf kon hij zich niks meer herinneren. Het was een ongeluk geweest, vertelde zijn familie dan, tijdens een BMX-training… 

Jelle is een bekende BMX-er met mooie titels op zijn naam: tweemaal Nederlands kampioen, zilver op de Olympische Spelen van 2016 en nog meer. Tijdens een training in Papendal, in de winter van 2018, ging het mis. Een ketting om onbevoegden van de baan te houden hing er per ongeluk nog toen Jelle ging trainen. Hij kukelde over de kop en hield er ernstig hersenletsel aan over. Inmiddels zijn we jaren verder en is Jelle veel verder hersteld dan de artsen voor mogelijk hadden gehouden. Én hij heeft een trainingscentrum opgezet, speciaal bedoeld om NAH-ers na de reguliere revalidatie verder te begeleiden. 

Op 26 maart heb ik een bezoek gebracht aan het, net geopende, Jelle van Gorkom trainingscentrum. Jelle en ik kennen elkaar al langer, we ontmoetten elkaar in 2018 bij het HersenStrijdFonds. Toen al spraken we erover dat je na de revalidatie als NAH-er in een zwart gat valt, dat was de persoonlijke ervaring van ons beiden, en dat er dan ineens weinig begeleiding meer is terwijl je dat wel hard nodig hebt. Die leemte heeft Jelle nu zelf opgevuld, met het Jelle van Gorkom Trainingscentrum in Papendal. 

Het is zijn missie om mensen met NAH na hun revalidatieperiode een programma te bieden waarmee ze zich kunnen blijven ontwikkelen op fysiek, mentaal en emotioneel vlak. Want stilstand betekent achteruitgang voor NAH-ers, NAH-ers moeten blijven trainen voor verder herstel. De training is holistisch, omvat alles aspecten van het menselijk bestaan, zoals voeding, fysiek en mentaal welzijn en arbeid, en is op maat gemaakt omdat hersenletsel voor iedereen anders is. Het uiteindelijke doel is een verhoging van de belastbaarheid en hiermee een verbetering van kwaliteit van leven. In andere woorden: meer levensvreugde!

De tweede pilot begint in september. Geïnteresseerden kunnen zich hier nu voor aanmelden. Voor meer informatie zie: jvgtrainingscentrum.nl. Er is ook een Video van de deelnemers eerste pilot, en op de website van Hersenletsel-uitleg.nl staat een Interview met Jelle over zijn herstelproces

Karin Uiling-Hendriksen

Karin en Jelle in Papendal