Kou en NAH: temperatuurontregeling zorgt voor onprettige winter

Kou en NAH: temperatuurontregeling zorgt voor onprettige winter
11 januari, 2024
Landelijk

Niet-aangeboren hersenletsel gaat gepaard met verschillende gevolgen. Dat hoeven we jou niet uit te leggen. Maar wist je dat jij meer last kunt hebben van de kou door NAH? Iets waar je misschien niet direct aan denkt als je een NAH-patiënt bent. Het is fijn om te weten dat hersenletsel kan zorgen voor een temperatuurregelingsstoornis. Zo kun je jezelf namelijk voorbereiden op de kou en weet je waar bepaalde klachten vandaan komen.

Wat is een temperatuurregelingsstoornis bij NAH

Een temperatuurregelingsstoornis wordt ook wel temperatuurdisregulatie of temperatuurontregeling genoemd. Dit houdt in dat jouw lichaamsthermostaat het niet meer goed doet. Ontzettend vervelend, want als je jezelf niet meer goed warm kunt houden, heeft de winter vooral onaangename dagen.

De temperatuurontregeling heeft twee oorzaken: een beschadiging of verstoorde functie van de hersenstam of de hypothalamus. De hersenstam regelt onder andere jouw ademhaling, hartritme, temperatuur, bloeddruk en basisbewustzijn. De hypothalamus heeft te maken met meerdere functies, waaronder temperatuurregeling. Het gevolg van deze beschadiging of verstoorde functie kan zijn dat je met NAH minder goed functioneert bij kou.

Onwel worden bij kou

Een van de meest gehoorde klachten van mensen met NAH bij kou is dat ze onwel worden. Bij ‘gezonde’ lichamen regelt het lichaam namelijk automatisch dat je spieren snel samentrekken. Dit herken je door het rillen van je lichaam. Hiervoor heb je energie nodig van je ademhaling, waarna er een deel van het rillen zorgt voor warmte. Als je last hebt van temperatuur-disregulatie, verloopt dit proces niet goed of werkt dit helemaal niet. Hierdoor kan je onwel worden doordat je lichaam te koud word of er teveel energie nodig is om jezelf warm te houden.

Probeer (extreme) kou daarom zo goed als kan te vermijden. Zet de verwarming aan zodra je uit bed stapt. Doe thuis dikke sokken, sloffen, een warme broek en wintertrui aan en doe dit ook aan als je bij iemand op bezoek gaat. Een kruik kan helpen om je warm te houden en een elektrische deken is ook geen overbodige luxe.

Eet genoeg tijdens koude dagen

Let er tijdens de koude dagen ook extra op dat je genoeg eet en drinkt. Doordat je lichaam extra hard moet werken om je lichaam warm te houden, verbrand je vaak ook meer dan op een zonnige dag. Hierdoor is het extra belangrijk om vooral goed te eten, zodat je lichaam constant brandstof heeft en je zo goed de dag kunt doorkomen.

Wissel tips uit met elkaar over kou en NAH

Heb jij tips voor andere mensen met NAH over hoe zij beter kunnen omgaan met kou? Deel je adviezen dan met ons via communicatie@hersenletsel.nl. Samen zorgen we ervoor dat we de winter goed doorkomen.

Binnengekomen tips over kou en NAH

Tip van Ingrid
Koop een armwarmer. Bij mij helpt echt. Zo ervaar ik minder pijn waardoor ik er niet heel de dag mee bezig ben. Je kunt de armwarmer online kopen via onder andere Bol. Als je bijvoorbeeld kunt breien of haken is hij ook zelf te maken.