Maak de wintertijd comfortabel voor jezelf als patiënt met NAH

Maak de wintertijd comfortabel voor jezelf als patiënt met NAH
14 oktober, 2024
Landelijk

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober 2024 wordt de klok een uur verzet. Om 3 uur ’s nachts moet de klok dan naar 2 uur ’s nachts worden verzet. De wintertijd gaat in en daar kun je als patiënt met NAH extra last van ondervinden. Een voordeel is dat de wintertijd meer past bij ons natuurlijke ritme. Toch kan het helpen om je biologische klok de week voorafgaand aan de wintertijd alvast te laten wennen aan deze tijdverandering. Daarom geven we je een paar tips.

Tips om als patiënt met NAH alvast te wennen aan de wintertijd

Veel mensen denken dat dat ene uur tijdsverschil weinig uit zal maken voor hun biologische klok. Niets is minder waar. Hier kun je wel degelijk wat van merken, omdat je ritme iets wordt verstoord. Zeker als je NAH hebt, is het fijn om je op de wintertijd voor te bereiden. Zo heb je er minder last van als de klok straks een uur terug wordt gezet. Met de onderstaande tips maak je het jezelf comfortabeler.

Eet een kwartier later

Probeer iedere dag een kwartier later te eten. Op deze manier went je lichaam er langzaam aan om een uur ‘later’ te eten, zodra de klok een uur achteruit wordt gezet.

Ga later naar bed

Als dat lukt, ga dan iedere dag een kwartier later naar bed tot je een uur later in je bed duikt. Dit zorgt ervoor dat je slaapritme verschuift en went aan het nieuwe tijdstip. Zo blijf je voldoende slapen en wordt je ’s ochtends ook weer goed wakker.

Vermijd licht ’s avonds

Het is belangrijk dat je (fel) licht ’s avonds vermijd. Dit houdt in: geen telefoon, televisie, computer of tablet. Het liefst al een uur van tevoren niet meer. Verder kun je je lampen dimmen (als jouw lampen deze functie hebben), zodat je de slaap makkelijker vat als je in bed ligt.

Gun jezelf en jouw biologische klok deze wendagen

Misschien klinkt het niet aantrekkelijk om later te eten en je bedtijd wat uit te stellen. Toch helpt het je enorm om de tips op te volgen, zodat je weinig extra vermoeidheid zult ervaren als de wintertijd ingaat. Houd daarom deze tips aan in de week voor de wintertijd ingaat. Zo ben jij alvast gewend aan de ‘nieuwe’ tijd!