Ruim 40.000 mensen in Nederland en bijna 800.000 mensen in Europa krijgen jaarlijks een beroerte. Schrikbarende cijfers, die alleen maar zullen oplopen nu we allemaal steeds ouder worden. Daarom doen Europese patiëntenverenigingen, waaronder patiëntenvereniging Hersenletsel.nl, een dringende oproep: we hebben nu een (politiek) actieplan nodig om de epidemie aan beroertes die voor de deur staat, te bestrijden. Wereldwijd komt de hartritmestoornis boezemfibrilleren, ook wel atriumfibrilleren, het meest voor. Daarom is er nu extra aandacht voor deze hartritmestoornis.
Afgelopen week verscheen er een mooi artikel in het AD, helaas achter een betaalmuur. Vanavond is er aandacht voor dit onderwerp tijdens de uitzending van Editie NL. Voor dit item interviewde de redactie van dit programma Martin Hemels, cardioloog in het Rijnstate en RadboudUMC, en Monique Lindhout, directeur van onze patiëntenvereniging Hersenletsel.nl.
Welke impact heeft boezemfibrilleren?
Zo’n 400.000 mensen in Nederland hebben de diagnose boezemfibrilleren gekregen en worden daarvoor behandeld. Naar schatting hebben 80.000 mensen deze stoornis zonder dat ze dat zelf weten. Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis die je zelf kunt herkennen. Vaak denken mensen er niet aan om dit bij zichzelf te onderzoeken. Ze ondervinden geen klachten van hun onregelmatige hartslag en weten niet dat ze daardoor een verhoogd risico op een beroerte hebben. Boezemfibrilleren komt vooral bij oudere mensen voor (1 op de 4 mensen van 55 jaar en ouder ontwikkelt deze hartritmestoornis), maar het kan ook bij jonge mensen voorkomen: zie bijvoorbeeld het ervaringsverhaal van onze ambassadeur Luuk.
Het risico op een beroerte bij boezemfibrilleren is vijf keer groter dan bij andere hartritmestoornissen. Daarbij heeft een beroerte die door deze hartritmestoornis wordt veroorzaakt meestal ernstige gevolgen.
Gevolgen van een beroerte als gevolg van boezemfibrilleren kunnen zijn:
- Zware invaliditeit
- Vermindering van kwaliteit van leven
- Ernstige afasie
- Onzichtbare gevolgen als vermoeidheid, overprikkeling en geheugenproblemen
- Grote impact op patiënt en naasten (in vergelijking met beroertes door andere oorzaken)
Boezemfibrilleren: herken de hartritmestoornis door je pols te checken
Werkgroep Beroertepreventie, waar patiëntenvereniging Hersenletsel.nl deel van uitmaakt, heeft een filmpje gemaakt om boezemfibrilleren op tijd te herkennen. Met behulp van het filmpje ‘Check je pols’, is het mogelijk om bij jezelf na te gaan of je rondloopt met de hartritmestoornis boezemfibrilleren.
Ga zitten en rust enkele minuten goed uit. Pak er een horloge met secondewijzer of een stopwatch op je telefoon of smartwatch bij.
- Haal je horloge van je pols, houd je hand met de handpalm naar boven en buig je elleboog enigszins.
- Met je andere hand plaats je je wijs- en middelvinger op de pols. Om je hartslag te vinden, moet je misschien wat heen en weer gaan met je vingers.
- Tel je hartslag gedurende 30 seconden en vermenigvuldig met twee om je pols in slagen per minuut te krijgen. Is je pols onregelmatig? Tel dan gedurende 60 seconden en vermenigvuldig niet.
- Heb je een onregelmatige pols of tel je een pols van 120 of meer? Bespreek dit dan met je zorgverlener.
Voorkomen is beter dan genezen
Het actieplan waar Europese patiëntenverenigingen zich hard voor maken, richt zich enerzijds op de preventie van beroertes en anderzijds op het vinden van manieren om te leven met de gevolgen ervan. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen en daarom werd op World Stroke Day, 20 oktober 2018, het Stroke Action Plan for Europe gepubliceerd in het European Stroke Journal. In dit plan, dat is geschreven door patiëntenverenigingen en professionals samen voor de periode 2018-2030 staan aanbevelingen voor diverse zorgdomeinen. Denk aan preventie, revalidatie en leven met de gevolgen van een beroerte.
Check je pols
Natuurlijk spelen een gezonde leefstijl, zonder roken, matig gebruik van alcohol, voldoende bewegen en gezond en gevarieerd eten, ook een belangrijke rol. Maar deze leefstijl blijft een persoonlijke beslissing en zal niet door iedereen (helemaal) worden gehanteerd. Daarom is het extra belangrijk om je pols met enige regelmaat te checken. Zo merk je het eerder als je hartslag onregelmatig is en kun je dit op tijd aangeven bij je zorgverleners.
Kijk vanavond om 18:15 naar de uitzending van Editie NL voor het item hierover met Martin Hemels, cardioloog in het Rijnstate en RadboudUMC, en Monique Lindhout, directeur van onze patiëntenvereniging Hersenletsel.nl.